[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
dp2.0好似仲未普及
1.4 唔夠行4k 240
淨係可以hdmi 2.1 + dsc

不過佢有2個hdmi2.1 都夠用既
睇睇吓都係唔要高Hz,我唔打機,畫質緊要d
本身用緊PA279CV,想換/加PA329CRV,但佢成六千,淘只係四千幾又好似有d風險
你咁換只係變咗有闊色
冇mini led or OLED
miniLED唔要
響MacBook同iPad Pro都有用,不外如是,Apple質素個blooming都咁勁響大mon真係多餘 (除非講緊Eizo幾廿萬嗰隻)

OLED一路都睇緊,但好似細字搞不撚掂? 咩RGB vs white,見你地post之前有傾過
其實可以六千幾要隻C2撚吓,我本身有部43" LG可以界四分一嗰隻mon壞咗,就係想換呢個位
mini led冇blooming其實仲大獲
因為會減低咗光度 廢一半武功

C2睇細字 我覺得都OK (要轉pc mode+銳利度0+windows cleartype)
依家用緊LG c2係房打機睇戲
想騰空返多啲位出嚟,但又想用返oled
27E1N8900
呢隻1萬內嘅mon會唔會伏
得60hz,firmware又柒柒地
用windows出HDR又冇咁靚
請問34曲面21:9 有無邊隻較好
想問下27”想要4k高hz既話有冇邊款推介,除咗pc打機剪片外仲想駁console開VRR用
我覺得做得啱tonal curve嘅SDR仲「好睇」過呢啲有缺陷嘅HDR
因為blooming呢類就好似lightbleed,一察覺就好難唔下意識望住
反而就咁SDR做得好好睇睇無穿崩,你個腦會自己補元架啦
所以一步到位去OLED或者之後microLED好過,唔好搞咁多嘢
32/34吋 ultrawide 要usb c
最好有144hz
主要文書加少量打機
請問有冇推介
neo g8同M32U比邊個好啲?
個價錢都應該睇得出
不過作為窮撚我會揀M32U
4000左右買32吋4K144
應該買行貨M32U 定係去 京東淘隻LG 32GR93U
比d意見
42 c3 想買個上牆左右可以郁嘅架,應該揾電視架?
買左隻GIGABYTE FI27Q-P
一開HDR個畫面就偏黃
有冇方法可以搞搞佢
NB F450油壓臂呢種?
入牆應該要爆石釘
有無好建議curve mon for stock trading 用?
用住等下年PG32UCDM出好似都幾抵
想問下 本身用緊3060TI + G32QCA
長期APEX 2k鎖165

最近準備上4080 14700
同埋轉返做雙MON

打算 上下27吋

上面走4K 睇電影同打PS5/Steam 3A為主
暫時考慮Acer xv275k p3
有其他推薦歡迎提出

下面就2K高HZ 主力APEX 同 執相剪片
所以會想色準好d 某程度2部都會執相
主要係到時工作用怕向上望唔太好
所以我諗都係下面色準好重要d

考慮緊LG 27GR95QE-B
同ROG XG27AQMR 邊個好d

有其他推薦歡迎提出

唔該哂
冇錯

下年有32吋4K QD-OLED MON
請問如果想買個4k mon駁macbook air用 係咪用跟mon條type c to type c就可以做到60hz?
關閉HDR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞