[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下如果買一個4k144嘅mon。有冇選項可以揀output 4k / 2k /FHD.
譬如係連ps5時就開4k。連電腦時就降做FHD?
可以
會模糊d
你個mon出咩resolution係由個source決定,只要個mon supports 個resolution 就得。即係你set左PC做FullHD,console做4k,你轉input 之後應該就係之前set落嗰個resolution 。
模糊啲嘅意思係
相比之下FHD會模糊啲?(呢個當然)
定係
4kMon出FHD會比FHDmon 差?
後者
如果有integer scaling應該唔會?
咁我想問下有冇咩品牌係要避開,可能負評較多,售後唔好,用料差之類。
都係冇1080p mon咁好
4k mon 4:1鋸齒感明顯d
innocn首位
Consumer display除咗Dell, Asus, Sony, Philips其他全部不了
試下加落post 頭
Asus信仰價覺得好貴
Philips比Asus平好多有齊4k144之類怕用料差
Sony唔係淨係賣電視咩?哈哈
黃金地庫唔覺有Dell,無留意。哈哈
聽落Innocn最fit你要求
唔好咁啦。
27吋 4k 144hz monitor 打PS5 同FPS game多
27GP95R 同 27GR93U 想問邊款好d? 定係差唔多價位有更好選擇?
啱啱睇咗少少資料。Dell係無乜幾款Gaming用嘅mon。
Sony 都係得兩款
sony就a90k啦
95r好d
用返lg panel
thanks ching
唔係電視喎ching。電腦mon咋
我都用緊電視做mon
畫質靚好多
貴同平嘅hdmi線有乜分別
4x寸電視出4k請問張顯卡要幾高級。小弟無能仲係用緊1070ti。
雖然我而家部PS5主機係連4k三星電視,但係因為係60Hz所以想睇下買個新mon可以升級吓個體驗
有HDMI2.1就ok 打機另計
佢1070ti喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞