[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
其實M28U問題係邊?
用咗年半真心睇唔到問題係邊
本身用緊隻 BENQ 1080 芒十幾年而家開始壞,前幾日去黃金行左轉,本來想換隻 2K 但見D 4K 都去到 2千幾有,但無研究開芒架野,所以無從入手,其實用電腦睇下劇/有時都會用 PS5 打下機(唔玩電競GAME)
想問如果要換 4K 咁應該揀D乜野配置好?
我都考慮緊M32U
同問
而家27 4k oled得60hz
27up650
想問下有無人用mon arm夾枱式但張枱好薄 我嗰張得2cm左右會唔會影響穩固程度
諗住買ollin

佢地下面個MON可以咁斜,應該點樣整?
想2個49" 上下擺
我都係追舊po見有人講 呢d野都係撞手神 不過可能揀M27U會好d
即係QC差?
應該係,我m27u新開盒都可以無畫面
咁我又好彩冇乜事,仲準備買多部M28U
見有人話有black screen 幾秒嘅問題 同埋佢又唔係做開mon 就唔優先揀佢
black screen幾秒咁我都有遇過,通常都係開舊game轉咗resolution就會出現,不過還可以覺得影響不大。
之後點 肯唔肯換
自己拎返去換,幾kg拎黎拎去
2k 144Hz 筆直3k樓下有冇推介
會拎嚟玩cs2同埋睇YouTube 比較多
GP27U / xv275k p3
有冇人用過innocn 27G1R 180hz 2k 有speaker 漢科1599 粗用住
24吋mon的話
如果2k 同 over 100hz 的話

係咪寧願要2k?
利申 大多只打 LOL 同埋會用 minisforum mini oc um690 pro
790pro先真
用緊副mon s2722qc (HDMI) + 主mon 27gr93u-b (DP), 顯示卡用4090
打機開g-sync會一時時突然黑mon幾秒
一熄g-sync就冇事
試下主mon用hdmi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞