[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
幾多畫質
BenQ pd2705u
想問下係mac 機執相既話
其實應該用邊隻color space?
我見apple出既mon 都係主力support dci-p3
但相機影相沒依得咁揀,得adobe rgb 同srgb
27GP95R-B, EX2710U 邊一個比較好? thx
想問27gp95r 同 xv275k p3 邊部會好啲?
冇主機 hdmi駁macbook for文書/youtube
同埋駁ps5 打機睇netflix
會放上網就sRGB啦
保守就27gp95r
要HDR就XV275k p3
咁買個廣色域moon有咩作用?
大家都係出100% SRGB既話
27GP95R抵玩
HDR content咪廣色域
影片比較多HDR
相就好少有HDR 得DEMO
用apple device 睇可以用p3
但SDR格式一放上網就會壓縮返去sRGB
有新miniled mon未
請問想升級做144HZ 32inch 唔洗4K
3000有冇咩性價比的選擇
32吋3000蚊淘寶都有難度wo
唔使4K喎
cooler master gp27u 點睇?
成日睇戲?
打機多
如果真係想試新野可以買嘅
我之前都用gp27u,不過用左幾個月就比左人轉返普通27吋4k 144hz mon
點解,有咩問題?
分享下ASUS PG32UQ既體驗:

2022年12月買左隻PG32UQ
舖頭試過隻mon著到,就開開心心搬返到屋企,收起隻Eizo FS2434,
插著隻ROG,諗住終於有得開HDR喇!
開機 -- DP同HDMI no signal,唔通跟盒送果D線有問題?
2個零鐘前先著完無理由係隻mon死左掛?
換插頭換線搞一輪終於有畫面。
入到window,login時覺得畫面有D唔妥,原來係閃緊屏。
頂住閃屏去設定Turn off曬D咩超頻/HDR,畫面叫做正常返,是但啦開隻2077行下街先,點知入game隔一陣就黑畫面幾秒。
同埋唔通以後都唔開HDR咩,咁只好手機爬下文睇下人地點set隻mon啦
*補充GPU用TUF3090

用Google搵PG32UQ問題,search到既問題基本上全部都經歷過一次
好多都係話更新firmware就無事,好啦咁照做囉(最新ver係2022/06/14)

然而DP同HDMI no signal既問題都依然係度,反覆試左幾次發現,要隻芒成功著到要有順序,就係要開左mon先開主機,否則會detect唔到條DP/HDMI,用佢跟mon送果條線同其他線都係一樣
唔跟上面順序開機的話,只要摸黑login入到window,用第2部機(例如手機)remote desktop就會有返畫面

好啦更新完firmware,叫做開HDR同155Hz時無閃屏,不定期黑畫面都仲係有。

開game時無論full screen/window(borderless/window),只要轉去桌面就會黑mon 2秒度,同埋用window mode的話,只要個畫面多野更新時會間竭黑mon。
呢D情況係更新完firmware後發生,更新前唔知因為畫面一直閃

上面堆野已經搞左成個禮拜,平既貴既線都另外買左幾條,加埋都成千銀。

已經好累,真係貼錢買難受

其次問題,熱囉,換線難囉,Panel插口底下既空間好少,你會見到條線即使插實左都係屈到盡,時間耐左唔係個插頭死就係條線死。

希望只係我手臭,但經過今次真係唔會想再用牙石芒了
咁既芒送修完放出去都應該唔會有人要吧?

最後想問下27-32"mon 筆直30k以下有咩選擇?
想要靚色>反應(會用黎打機所以都唔好慢過4ms la)
要HDR一定係等OLED
下年Q1有32吋4K 240hz QD-OLED
有靚色有快反應又有靚HDR
pg32uq本身都唔抵買
同msi panel平咁多
mini led最大賣點係local dimming,咁開左睇戲打機D畫面真係好睇好多
但平時用電腦就唔係好慣,因為佢光嘅地方個mouse就好光,暗嘅地方mouse就好暗,如果wallpaper又白又黑就會好明顯,我就唔係太鍾意
同埋唔知係咪我唔識較,開左local dimming之後有D色會變淺左,
好似whatsapp icon咁平時綠色白色睇到好分明,但開左之後綠色變到好光好淺咁,同白色拿埋一齊好難睇
如果你話打機睇戲先開local dimming就無乜問題,但我就覺得好麻煩
之後我都當普通mon咁用,但就算我亮度較到好低都好,個mon都好熱
因為我部主機都係放係枱面,兩樣野一齊發熱真係頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞