[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
IPS好過VA?
真係唔太熟添
而家用緊VA都好似幾靚
Mon ips好過va
電視va好過ips
M28U VS 27GR93U 邊個較好?
M27U 定M27V-D 定M27V好
睇SPEC INNOCN呢2隻都屈晒, 另外M27V-D一樣SPEC仲要平多1000
最後都係買LG 32SQ730S-W
Amazon jp 特價62626yen 仲可以用hsbc code
m2v-d miniled分區少好多
我隻m2v新買無耐入緊廠,唔知單純qc問題定本身就咁衰,想玩呢隻牌子睇你搏唔搏
哩個牌子真係幾多問題
有隻一樣spec嘅叫乜鬼雷神嘅可能好啲掛
M2V-D 就算少分區都好過普通IPS
好過
微星 QD-OLED AI 電競顯示器即將到來,引領旗艦級影音娛樂
https://www.kocpc.com.tw/archives/518845
幾時會有27 / 28吋嘅OLED / Mini-LED 4K 144Hz螢幕?
Oled 定neo?
Neo g8 都要降返120hz用先無scan line
所以g7 is fine
neo g8 背光延遲更低 光度更高 防反光更好
但三叔d曲mon問題好似好多
淘返嚟去保又麻煩
背光延遲外國review有啲低過g8少少 所以參考就算
防反光好似加左令隻色無咁通透
https://youtu.be/U0_rPLJ3AjU?si=cm4A_d4OiYwNJALE
20:00 for reference
urx 同upx 其實有咩分別
msi 啲型號真係好難分
之前睇幾過review都係neo g8背光延遲低d
呢兩隻ABL都好激進 NEO g8先鬆少少
不過呢兩隻個廷遲都係爭緊頭幾位
無所謂啦
msi 我都好少留意
見有新mon先share出黎
啱啱發現原來MPC-HC會自動detect條片係咪HDR,然後自動幫我switch去HDR。然後一close個player,就自動disable Windows HDR

好先進
有掛madvr?
有,不過之前用一直唔識幫我轉,最近都冇 update過
Mini led唔係不嬲有咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞