[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
JOLED生產工藝都唔同。。 成本差幾多。。

點會少眾,你望下啱啱出嗰陣全世界都賣到冇貨就知咩料,就係因為OLED多人買啲售價先降得咁快,大陸5000幾已經買到PG27AQDM, LG嗰隻都係咁劈價

PG27AQN呢啲就真係少眾,賣咗成年先開始減價,成個淘寶夾埋一個月都賣唔到50部
Mini LED=過渡電子垃圾
香港代理幾撚串,賣12000,愛買不買
小眾係指來緊嗰幾隻頂級model,隻Philips我都買得起就當然唔算。冇貨其實唔係好指標,好多旗艦電子產品一出都係搶一輪先。

雖然OLED Mon買返來睇片一般用都好正,但幾多買mon嘅人,會走去買4k OLED 32 inch 240Hz,我就覺得要去到本身都有部4090先會諗。當然如果都係一萬左右,又未至於太貴,可能就普及得遠比我想像中快。太耐冇睇Mon嘢,可能已經脫哂節,我仲停留喺求其一隻4k mon就已經好好嘅年代
信不信由你,PG27AQDM啱啱出嗰陣淘寶一間鋪一星期賣幾百隻PG27AQDM, 長期冇現貨,呢個世界上肯掟錢落電腦嘅人遠遠比你想像中多
其實好多人都想要OLED MON
C2 42吋咁大部都好多人拎黎做mon
今次出32吋仲唔衝
都啱,4k 32 inch 240Hz OLED聽落已經到頂,買返來用到幾年乜都喺返到。可能慢慢再上埋個brightness ,之後我都諗唔到重可以點upgrade 我如果重打機可能都會考慮
asus 隻32吋oled 有消息幾時出未?
PG32UCDM 我估10%APL有1500nits
大唔難(110吋)呢家都有
暫時我睇唔到誘因去搞microLED,OLED得幾年貨仔未幾好,咁先有人keep住買。另一方面個performance 又近乎完美,microLED主要係長命,我係廠我都繼續推OLED
micro LED光好多 HDR再上一個層次
micro LED其實已經出左好多年 只係落唔到民用
如果主要做文書 睇Netflix 有時打switch既話
巴打覺得S2722QC 定係 27UP650-W好D?
27UP650-W有DCI-P3 顏色方便應該會好D?
如果你唔係睇HDR content
DCI-P3只係純粹加深左D色
啱先發覺隻Philips 27E1N8900冇FreeSync,雖然問題不大,但原來2023都仲有Mon冇哩啲基本嘢
請問有無平靚正既27-32吋 Mon 推薦
(上網 睇youtube 會打機 但唔係高階game)
唔計顏色既話 S2722QC會好少少? 但分別唔大
27 4k 240hz oled咁快有啦咩
收晒訂金然後走佬
如果4K 240Hz OLED mon賣2000鎂以上啲人一定走去買TV instead
2024 Q1, 建議睇定啲,alienware嗰隻可能仲好, 都係Q1 announce
VG27AQL3A
啲錢hold喺支付寶點走佬
請教吓如果budget $5000內,應該揀LG 32GP850定Dell G3223q?

我本身其實只係用緊1060,都係玩啲casual嘅game 感覺上其實好似2k都已經夠
但係又唔知會唔會萬一之後換咭,咁4K又好似好少少(不過都唔會換top咭)

如果做埋文書同睇片,係咪都係4K 好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞