[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
仲有半年
電視年年出新款
點自取?返大陸拎?
香港自取點
依家用緊個24吋 1080p mon
其實都用得好地地 我需求又唔高 主要睇下動畫
但水往下流
話說最近睇人出片推薦的mon入面
大少少27吋全部都係2k mon
因為我主要睇的片都唔會有2k,而2k mon播1080p片做唔到點對點
可以話效果會差過1080p mon,所以唔多想買2k mon
又但係1080p+27吋感覺ppi又太低,一粒粒像素都睇得到
4k又感覺用唔到,到頭來都係播1080p

搞黎搞去唔知點樣升級
千中都有隻27 4k ,有咩咁煩
要靚色啲二千中都有 再唔係4k 144 都係二千尾/三千中
照買27吋1080p

但4k mon會用madvr增強就會靚過1080p mon
太少分區同埋廠商調教有待改善……
25" 2k lor
我間房入面唔夠位放27"先買25"
25" 2K一定清過你24" 1080
C2當moon用
用光纖線駁C2同soundbar
電腦揀hdmi出聲係咪都會經soundbar出
我見得張6000-600 但拎唔到
如果想睇電視同當moon用都可以經soundbar出聲
應該點插線
想買個平moon比兩老睇片
27” 2k 千零蚊 VA mon有無邊隻色準相對好少少 定都係ips會穩陣少少
上4k ips 啦,2k budget lg/dell 都有得揀下
快撚D出 4k 32" oled,日等夜等都要下年
不如加多少少買oled?
睇片買2K事實係on9
因為我見佢地煲啲劇好似好多720p
依加4k mon仲有無字太細既問題
佢地唔會睇有4k source 既片 咁樣4k定1080p會好少少
https://m.price.com.hk/product.php?p=392856

2000都有找喎,真係唔洗買2k來睇片
點都係4k好,而家有哂integer scaling,睇低resolution嘢嘢唔係問題,而且Windows本身都可以做150% scaling
4k mon睇1080p片 用RTX VSR就好過你用1080p mon睇
有冇人鍾意電視果種2腳多過 大舊座?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞