[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#109

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Neo g7 so far so good
我搵咗啲型號大家睇吓邊部好啲
MSI MPG321UR
LG 32GQ950
Samsung Neo G7
Gigabyte M32U
ROG XG32UQ
等下年32吋4K OLED 240HZ
依家買電腦唔等啦
咁neo g7 起碼有mini led
期望會出亮面
睇pg32ucdm係亮面
ROG應該推到個定價好高
其他牌子用呢塊panel應該都係glossy
因為屋企只可以放到27~28 吋Mon , 個mon 又要睇片又要打機!
而家係咪未有一個Mon 可以有4K , VRR 又可以出到正常啲HDR 呢?
Dell S2722DGM curved 好唔好用?
點解16:9 係王道?
初來報到

想買隻Mon執相,四千左右budget ,想要盡可能cover到DCI P3,ASUS ProArt PA279CRV算唔算好選擇?

執相嘅話,如果買HDR1000嗰啲miniLED Mon 其實有冇用,定純粹色準就ok? 諗過買Innocn M2U,不過好似做工同QC麻麻。

PA: 另外已經買定左隻Calibrite Display Plus HL,本身用緊Dell S3221QS。
執相尤其係會印刷的話其實係要校暗,ISO標準好似係建議120cd/m2姐係150nits
因為太光會同紙質反光個原理爭太遠好難compensate
但如果你delivery係預人用mon睇咁就視乎你有多唔多HDR (講緊bracketing嗰種HDR)
miniLED另一個問題係zone會有blooming,暗位又未黑晒的話,突然有一小塊光嘅野佢就會全個區域光咗,你會判斷唔到究竟係隻mon定你個file出現呢塊光域

PA279CV我用緊,係性價比好高我覺得
當然你唔會同Eizo / NEC比較但佢可能仲好過扮勁嘅BenQ / Dell pro款
CRV色域再闊少少cover埋ARGB,執相再適合d
多謝坦巴詳盡解釋。

其實就係想啲相可以喺個Mon同iPhone睇落更加一致,先會開始諗買新Mon。因為早兩日同朋友影完執完,喺個Mon睇ok,但一去返iPhone即刻黑左一截,人樣面色全部都好唔同

HDR會問起因為我發覺iPhone自己影嘅相係可以有HDR嘅效果,例如背光影日落,個光源周圍會顯示得特別光。我諗緊如果買Mon 想tune出同樣效果,係咪都要買隻HDR1000嗰類先得我明白曬相就唔會用得著哩樣。
(Btw, iPhone Photo HDR係咪只有佢自己影嘅先show到?)
iPhone佢一條龍相機software OS同隻mon所以佢做到影HDR就show HDR而且啱晒光暗
但你執相俾其他人就有好多其他考慮
呢個case其實個mon幾勁幾準係次要,你搞清楚軟硬件同software個關係先重要
講真如果唔係搵食真係唔需要理咁多,壓番去SDR send俾人/upload咪算
HDR可能真係難搞同冇咁重要

如果可以做到俾朋友嘅相更加近似我執出來個效果,同平時曬相有幫助嘅話,我諗我都可以去馬買左隻Mon 先
而家用緊兩個dell P2419H mon 文書用
黎緊想換一個主mon
有用Macbook pro + windows
想問係咪要換一個主mon 有DP out 又有type C 可以連macbook pro
跟住可以行雙mon

另外,如果主mon 同時插住HDMI (windows) + Type C (Macbook)
可以係mon d 制到switch ? 感謝

想搞清楚再搵target mon
未來應該會普及HDR相片(avif格式)
畢竟電話嘅HDR顯示能力強
macOS唔支援DisplayPort daisychain (MST)
你想要一條線插晒兩隻mon要用一隻Thunderbolt或type-C dock/hub

一部份mon內置咗KVM俾雙輸入,轉畫面輸入同時幫你轉USB輸入
但係MON比較容易壞
我未試過壞mon
相容性最好
買埋啲垃圾牌子咪易壞🤣 (咩innocn嗰啲垃圾支那貨)

咁大個仔買過十幾隻mon一粒死點都未見過
成日見人話Samsung(曲Mon)同LG都話壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞