Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
問就係買
睇有冇需要啦,對焦操控一定大升級黎
但像素反而少咗
所以咪話睇下需要,有d人影風景就無必要,影運動人像多嘅我都會suggest換
咁又唔係少左好多既
少左20%
我都係用緊r 本來都諗緊換唔換
但我唔拍片唔打雀 淨係影景
啲新功能對我嚟講都冇乜用 冇乜必要換
最後用啲錢trade晒啲ef鏡上rf
要出街了
Canon RF 200-800mm f/6.3-9 IS Supertelephoto Announcement November 2, 2023
https://www.thecamerainsider.com/2023/10/24/canon-rf-200-800mm-f-6-3-9-is-supertelephoto-announcement-november-2-2023/
L鏡同非L鏡分別好大?
啲人估2500usd 好似幾抵玩
話說呢排想入手70-200 2.8
見官網做緊特價幾抵
但係咪就快有2代出?
我都係R換R6ii
眼追焦勁咗好多,用嚟影bb 方便好多
另外我支ef50 1.2都因為個機身防震而實用咗
像素細d,分別又唔會話好大
rumors話如無意外下年出, 跟R5 II或R1
internal zoom, 可插extender
唔係二代, 會同時出現, 算係另一型號/版本
光圈細啲, sharpness同CA應該差啲 (對比rf100-500)
唔知會係咩focus motor同唔知係唔係internal zoom
其實我見佢對焦勁左咁多
影人同貓都方便同準好多
但其實我影景居多
雖然都想影多啲人
如果一般影下景 影下人 洗唔洗等新果枝好呢
想問下r8係咪可以就咁插type c去機叉電
我試過叉唔到唔知係線唔得定本身唔得
要大D output既火牛
我R7試過要45W以上果D先可以開住機畀電
20W果只係熄機差到
咁用番charger算
本身諗住去旅行可以用尿袋叉下部機
借問R6ii + EF 24-70用邊支三軸穩定器好
用開支Ronin SC2完全唔夠力
EF都有F4同2.8,如果你用2.8就點都係SC2個重量。
轉會啦。
想買r8+ 50 1.8

冇防手震夜晚係咪唔用得
呢個組合,手持夜景要開大光圈、高ISO
假設用1/25秒快門,光圈同快門大概需要f/2.8、ISO1000
你接受到就可以,有三腳架當然最好
無話唔用得嘅
谷iso開盡光圈乜都得
24105 2.8?

24105 F2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞