Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
應該係兩枝姐?
本身24-105出咗
如果枝rf-s鏡唔錯會keep R7
原來仲有枝ff wide都係pz,sorry睇錯
光學質素黎講
RF 70200/2.8 同 EF 70200/2.8係咪差唔多
EF 70-200mm f/2.8 IS第三代係Canon咁多代當中,光學質素最高
由70-200mm全開都咁sharp,比RF版更好
而RF版優點只有短同輕
二代同三代比呢?
唔介意重係咪收枝小白3抵玩?
咁枝rf係二代水平?
我覺得係,仲有zoom ring最大分別
RF版比任何一代EF版都難轉動
我以往用EF版影好多年運動項目
就咁用一隻手指捽個zoom ring
就好容易做到zoom in、zoom out,感覺好smooth
但RF版用一隻手指推唔郁個zoom ring
最少要用左手指公加食指(或者中指)圍住zoom ring至推得郁
感覺好實、好唔流暢
作為影運動項目鏡頭,操控方面完全唔合格
都係果句,相比EF IS版第三代,RF版除短同輕之外,完全冇優勝之處!
補充,光學質素方面
覺得RF版介乎EF IS第二同三代之間
tele end都係差過三代
EF 二代同三代好似差個鍍膜 光學結構無變到
如果有支龍仔100400 f4.5-6.3, 建唔建議換成rf100400 f5.6-8呢?
因乜事換先,雖然rf 對焦真係好快
可以用少一舊野,但其實兩枝鏡係咪接近呢
個價錢差咁遠
唔值囉
睇錯野
以為你話RF100-500
四千幾果枝
其實超哂班,又有usm

但光圈跌得太快
好似156左右就跌到去7.1
咁癲....咁係咪要當佢F8用

你唔介意重既話唔好買佢
但呢支rf輕過而家用緊果支龍仔
真係好輕
但個光圈跌得太快我接受唔到
所以我之前寧願8千買枝大白2都唔買佢
大白二係重啲但質素都好好多 值得俾多幾千
但你依個重量會唔會照想令出去
用得FF長焦就預左重架啦
枝RF 100-400跌光圈跌得咁快好難用喎
要輕既入部M43都唔會買RF 100-400啦
所以應該係轉會機會大過繼續keep canon ,so far少用tele ,因為少用,所以先繼續keep Ef 70-200 f4ii,起碼內變焦先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞