Canon 用戶討論區 (31)

957 回覆
5 Like 2 Dislike
事實黎,愈大光圈既ef鏡配r5 簡直係重生,冇左反光鏡就冇左走焦問題,而且對焦性能強好很多
唔講價錢 RF除左L鏡同堆非L定焦叫好d之外
堆非L變焦好多都係舊鏡換新mount
景 16 2.8
人 50 1.8或者有budget就35 1.8
我以前有EF mount Sigma 50mm f/1.4、105mm f/1.4 art鏡
當時裝落5D4都有走焦問題,全開光圈成功率唔夠50%
因為咁唔穩定,所以有排冇用過,長放防潮箱
之後Canon開始出無反,買入R機身,加EF/R轉接mount
當插上兩支鏡後發覺對焦準到hihi,成功率達到9x%
可以講,因為無反機,令兩支副廠鏡重生
支EF85LII,當時插5D3都係走焦,係插1DX好啲,以家插R5又係重生,不過支援唔到咁高像素。
大家入嚟幫手推下

賤種咖喱狗黃耀華流出
https://lih.kg/3609825
想買枝長鏡
買EF 100-400定RF 100-500好
利申: 唔介意重同有轉接環
配乜機身?主要影乜?
R6
本身有枝龍仔70-200 2.8
想買枝長啲既影祭典
有無邊枝EF 推介
R6m2 買左轉接玩想入枝二手試下
Ef 35mm f1.4L II
EF 50 1.2
想試1代,依枝好似有以前德系鏡嘅味道
味道一代,性能二代
二代可以話係EF 全系其中一支最好既鏡
但就出 RF 35/1.2 .. 可以等埋先
fuji轉canon新手入左r8+24-105 f4
暫時天涯鏡試試佢
ef 35mm f1.4 (1代), ef 135mm f2, ts-e 24mm f3.5 (2代)
想問下支100300係咪全香港都冇現貨水貨
影祭典應該唔使zoom到太遠,一般300-400mm已經夠晒?
咁我建議搵支二手EF 100-400mm二代,大概$11k左右
我見肥花啲人放8.5K左右
好似好抵屌咁
咁係你太悲觀姐
今年好似話會有SIGMA既RF鏡
EF mount 由治及興未
想執平貨
果支好殘,你如果接受到,出黎試過冇問題就得..
其實我諗住用完就賣返出去
最多蝕少少當租鏡費
反正咁長焦既我平時真係好少用
Btw 想問下大家買samyang/ rokinon邊度買抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞