Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
我用緊果支碳單腳好似3xxg重
如果影成十個鐘,千幾張相,落腳架同唔落差好遠
R係無反
R10/R50/R100+Rf 35 1.8
大哥, 我目前睇到 R10 配RF 50-1.8
係咪合適我 新手用黎影人像?有冇建議?
視乎幫女朋友影咩多(咩情景之類?)
冇乜特別情景,最多咪 去到啲旅行景點 影最多,景點千變萬化都有。
咁 50 mm 可能太窄,影景可能買 wide 少少好 d...
冇話合唔合適
最合適係R3/R5+85 1.2 DS
係睇你budget有幾多再打盡佢
影人有人中意24 又有人中意35、50、85、135
答你唔到

D女po ig通常都係要前清後朦 咁就要大光圈
R10要將焦距x1.6
50x1.6=80 要行遠幾步
35x1.6=56
35又有埋微距
叫多d野玩囉

如果你要影埋景 就買埋RF16 2.8/ RF-S 10-18
其實佢旅行用,輕便都好重要,28個支餅鏡都值得考慮
Apsc機要乘1.6
我建議新手用定焦最好係等效24-50之間比較易上手
50 1.8係平,但如果想一支走天涯會有d難用
16搭28餅搭50啦
tele就100-400
新手出機買咁多野
Btw以前單反時 canon apsc支standard kit同50.8都比人叫做窮人三寶
一係簡單D
新果枝rf-s ultra wide加果枝天涯鏡18-150
Rip+50.8好似仲好佢要影人像
幾時先肯出RF35mm 1.2
我最後諗住,r10+ 18-150, 一鏡打天下,我女朋友又話 影相唔洗要 人像既背景虛化效果都得
咁用iPhone啦

Size比較
其實支24-105 f4 係會伸出黎
咁放落袋唔會伸長左先放
比較收納size好正常
Ok 呀如果旅行日光影應該冇問題。
低光咪用返手機影。
講真佢冇需求到咁 直接iPhone 13/14/15加p圖apps已經夠做買相機 仲要買canon真係嫌錢腥
https://www.price.com.hk/product.php?p=553947
Canon EOS R10 連 RF-S18-150mm f/3.5-6.3 IS STM 鏡頭套裝
HK$ 9,530

咁不如諗諗
https://www.price.com.hk/product.php?p=578976
Canon EOS R50 Body (淨機身)
HK$ 5,300
+
https://www.price.com.hk/product.php?p=591392
Canon RF28mm f/2.8 STM
HK$ 2,580

= HK$ 7,880
膠攝終於出片抽水
rumors話嚟緊下年會有多啲powerzoom鏡
睇嚟枝新70-200mm internal zoom都會係
仲可能有枝superzoom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞