Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
枝RF 70-200/4 就真係又輕又細枝
太貴啦,等佢個價再跌下先,上兩個星期先入左枝水14-35 ,太抵玩,6700水貨,真係買唔落行貨
我都係
反正我有龍仔70-200/2.8 / 大白2 / 蔡司15/2.8
新RF鏡得枝24-105/4
焦段都齊晒, 唔急住換鏡

85 mm 全開
其實EF 50 1.2 L 二手
有無買既價值
試過唔sharp
但d 人話相既味道好特別
佢有無買嘅價值,視符你有冇錢買rf50.2
rf50.2又大又重,睇吓2使會唔會正常返啲。
RF 50.2 個價真係好難入口
我都係玩熟左 RF 50.8 先
買,同現代鏡影出黎感覺唔同,好soft好舒服嘅過渡
岩岩買左
五千幾
真係好特別
無後悔
依枝鏡影人一流
EF50L 85L 135L 都值得擁有 副廠價錢舊鏡皇實力

Sony傳聞會出24-70mm f2
大家可以多個選擇

用咗枝rf2870三年, 除咗重少少外真係無得彈
但Canon咁耐都唔出70-135mm f2
Canon不思進取
Canon EOS R5 Mark II Specifications (Rumored)
• 45mp BSI CMOS Image Sensor
• 3.2″ OLED articulating screen
• New DIGIC Processor (Name unknown)
• No mechanical shutter (The source claims that they're pretty sure on this one)
• Max burst 60fps
• New AI autofocus features
• 8K RAW
• 4K @ 120fps
• Canon Log 1, 2 & 3

https://www.canonrumors.com/canon-eos-r5-mark-ii-specifications/
即係跟z8/9
想問問兩支鏡意見
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
canon rf 24-70 f2.8
價錢上EF上埋轉接環用有冇優勢?
用緊R6 Markii 唔該曬🙇🏼‍♂️
入門機多人用!夠晒平
集齊哂
二手價可以接受
質素甚佳
接環其實必買
但EF 接邊枝睇你喜歡咩特色
要勁SHARP 就先選RF
我覺得zoom 鏡要成日扭嘅,用rf 會好啲
定焦比較少掂支鏡就用轉接環

Ef 用轉環優勢係可以後置filter,平好多,尤其1635 果啲82mm
EF135L除咗平之外無乜特別。
最特別咪係 RF135L 3分之1 價錢就可以擁有咁嘅質素
當年嘅空氣切割機,影戶外人像無得彈咁濟
收到 應該會入支Rf24-70 2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞