Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
唔差但非一般重.. 建議拎上手試試先
28-70 如果唔介意重量係一支end game級既鏡
我用r5 要加個直倒先平衡
24-70 2.8大家會推薦邊枝
sigma定騰龍?定收枝二手L鏡
我6dii本身有2470 2.8
但自從買左sugma 35.4 後, 支2470 近乎冇用過
轉左r6ii 後都用adaptor用返35.4 + 70200/4 旅行
我要睇你影乜野多,我旅行集中九成都係影人
長焦係影運動如滑雪/滑浪/機動遊戲等...
玩rich mount仲想用副廠
邊到比龍仔 同 sigma你
我仲有部ef機影星, 所以會買ef mount
新手請問影演唱會用咩機鏡好
1-5行小白 5行打後用大白
影秋位置優先
真係執咗佢算
如果EF 上 RF, 大家會用adapter 定放哂啲舊鏡?
咁大間公司以為好風趣,玩火而已
有錢買新鏡先啦
唔想俾佢賺新鏡錢。一直用EF 鏡到老rf L鏡仲重過EF 點用
無錢換鏡用住adapter先
用adapter先
慢慢咁逐枝逐枝換
Final 入咗支RF 50.2 加支二手EF 24.4L 買埋R6 mark 2 ,三樣,四萬找少少搞掂哂
支RF 50 1.2真係好重唔想入手,其他廠都無咁重
無錢就淨換機,長插adapter 當部機本身係咁
有錢就全清,換哂rf 鏡

我依家一半半,有時換鏡都幾煩,全部ef鏡長插adapter 又長又重
如果出部對焦好嘅5D5 我可能會轉返轉頭 rf 鏡真係又貴又重
邊有可能番轉頭出番單反,過多廿年都仲可能有復古潮。呢家明顯科技換代。
rich mount重又貴係canon特色。想要輕細就要諗其他廠
我都想有5d5,雖然依家5d4同r6都夠用
nikon重過佢
真正用得到f1.2嘅用家未必會多考慮/介意重量
譬如枝50mm f1.8係好輕細又方便, 但我大部分時候都寧願拎重啲嘅f1.2出去
所以keep住枝EF,EF 50 1.2影出黎真係好靚
https://www.canonrumors.com/quad-pixel-autofocus-is-ready-for-production-cr1/
It's claimed that QPAF was at least part of the EOS R1 presentation, but that the EOS R5 Mark II will likely also come with QPAF.
無乜實際用途,以前 DSLR 咁對焦點有限數,係有機會果 d 十字對焦點,否則真係有機會對唔到焦,但而家 d 對焦點咁密,有幾可景物的 details 咁啱係打橫令到咁多點都對唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞