Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
睇錯原來係ef 先11xxx
rf細鋪都14xxx
最大唔同係無中文menu,你睇開英文,又一定唔會賣可以一戰
但我睇過唔係平好多
希望唔好似28-70咁大支
仆街中伏
本身去四寶買水貨鏡,佢話無貨
跟住大時代買水貨鏡
排左成粒鐘
跟住佢枝鏡無貨去隔離鋪借都算
一開頭佢都問我要唔要filter
我都話唔洗
差唔多比錢又問我洗唔洗買個filter 始終都紅圈鏡
跟住我話好啦 幾錢到
佢話幾百蚊,有日本野uv filter
跟住我話有冇cpl既
佢話都有
最後換左隻淘寶三十蚊既t&Y filter比我
張單又無detail邊樣幾錢
粒r8 canon電佢四百幾我已經知比出面貴左百幾
諗住廢事走黎走去
點撚知連filter都中埋伏
r8機身就去張毛記買
平過瘋柒個d
仲有aeon卡-500
點解仲會中filter伏
呢啲叫你加多少少嘅情況 default當佢揾笨就得
佢用咗R8配35mm f1.8 + 70-200mm f2.8
https://youtu.be/YWLXbzTI1w4
老實講,Canon仲好似停留喺2018年出EOS R咁……仲 RF 35 1.8……RP換左做R8…..又係話平幾千、輕,所以用廢電……無轉盤等等都無所謂……同sell EOS RP一模一樣……悶到嘔
機唔係唔掂
係鏡頭真係好撚少選擇
選擇少.. 不過勉強夠用.. 係差枝35大光圈 同 超廣角大光圈

性價比低都算..但真係又粗又重又大碌
如果計常用焦距(當24mm至200mm)
無論prime同zoom其實都幾齊全
好奇你想要咩鏡頭?
無用過R/RP/R8, 但R5用咗三年幾仲係好好用
而家街價好似減到二萬幾
平日出街配35或50mm f1.8影仔女/食物/街拍非常方便, 值得推薦
其實佢係想講canon d 鏡貴,但又唔好意思講
所以咪話好少選擇
Rf mount由大大碌鏡到餅鏡都齊,仲可以無縫轉接ef 我都想知點叫多選擇
加MOUNT 轉EF 鏡真係開心世界
多同少比較出黎
C而家冇副廠
S同n 都有
你話c有轉mount,s同n一樣有
對比之下c咪少囉
其實我覺得要鬧canon 最多就係鬧貴
相機當然要計轉插啦,特別無反天生就係有方便轉插既優勢,c / n / s 三家都係有
如果係以一個mount有冇副廠鏡(仲要平過原廠鏡)計rf mount係冇,但如果計焦段、計畫質、計特色鏡我唔覺rf mount少選擇,甚至佢有幾多人地冇既鏡,不論正廠副廠

見佢都幾詳細講解以為都唔昆人
如果真係攞枝cpl比我再貴一百我都無咁嬲
而家比隻淘寶貨賣貴十倍
真係屌佢老母正畜牲
cano一機點對焦對大範圍少少我影貓淨係同我對隻貓眼
貓身數唔到毛
收光圈啦大佬,你影貓唔係追眼唔通追邊呀
有時唔只係價錢問題,仲有重量
人地有幾個揀,你得一枝揀
如果你要極端spec 咁重量大細一完冇得少,呢個個物理問題,例如28-70 f2

有冇話邊支明顯係rf 好重而其他好輕但質素相約既交流下?
就咁講standard zoom
Sony 已經有2470
同龍仔2875 馬仔2870揀
2870講緊500g內
點解要夾硬駁一d都唔少選擇
冇意踩低c,c幾多特別焦距
但人地兩家就係講緊類近焦段已經幾個品牌揀
但24 同28 係兩樣野黎wor
當然如果你為左輕唔要4mm 咁冇問題S有多啲選擇
你問下出面2870係咪叫standard zoom
仲有三羊同龍仔係一樣有2470揀
計哂呢副已經五支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞