Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
都係要靠數碼修正.. 同埋$2300嘅鏡用STM
不如正正經經快啲出 35L , 超廣角呢啲留返比隔離廠
RF100-400好夠用
又輕又平
多啲選擇總係好啲
btw呢枝鏡對比EF版本升級都明顯
Furch Lab:
相較於它的老前輩,EF 的超廣之王 EF 11-24mm F4L,這顆 RF 新世代的超廣重量僅只有一半,570g,大約與 RF 14-35mm F4 的重量相仿(540g),而且還附加了 IS 鏡頭光學防震。雖然是燈泡頭,但保留了後插式的濾色片空間,不過若有 CPL 等需求,還是必須透過第三方濾鏡架使用。

我都等緊35L同24L
14-35都要強制開數碼修正
呢枝再wide D一定要啦
想問下EF to RF個converter 應該買原廠880果隻定副廠?
咁佢做到10mm又真係抵佢贏嘅
過咗咁多年其他廠都仲未做到12mm留下
經驗話俾你知一定揀原廠
接觸過兩隻副廠都好多虛位,試過唔識AF,要熄機重開
但原廠lock得實好多,呢d野唔好為慳幾舊水,換來工作唔穩定
新鏡竟然係用STM
個重量好吸引
前玉仲要冇12-24咁大同凸
買左R6ii同RF小白,真係有啲後悔咁遲先換機,輕左好多
rf小白 以前未用過對外變焦70200麻麻 自己買左之後發覺好好用
RF一機一小白重量=EF小白鏡重量
屋企人用緊R5,想買張SD卡比佢.影行駛車多, budget 2k-3k有咩介紹
SD咁孤寒?
你咁大方,你岀錢買啦
因為我完全無概念,最後係星際買咗張CF 卡希望屋企人會滿意,我係完全唔識
CF都有分ABC
我淨係叫間舖頭介紹完全唔識,已買
買咗B,請問係好定唔好?
冇問題
R5就係用CFE-B
其實有6d2 同m6ii + 一堆ef鏡同ef-m 鏡
值唔值得上 ff無反機?
留ef鏡 然後trade曬佢換
R6ii 係最好選擇?
R5ii就岀
想升到r5 2嘅話可以等下先
或者睇埋r5 2正式出街嘅spec先諗入r5 2定r6 2 甚至出r5都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞