Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
R3會唔會短期內岀mark ii
今日先喺youtube見到
吹啦
唔信奸狠捱咗咁耐宜家先放
我見條片講就剩係得samyung同埋tamron
有錢有得傾嘅啫
Tamron zoom ring同Canon原廠鏡相反方向,用落唔係好慣
如果Sigma就正!
想問下Canon係咁推呢個廣告俾我,呢個價錢呢個spec算抵嗎?其他牌子係咪抵啲,我見Canon好有信心標榜$2580
我有專登上canon舖頭問佢地點評價呢支鏡
佢地話係因為個技術可以做到咁細支
Sharp唔sharp就唔清楚
如果剩係講便利性就抵買
嬴哂對家枝26餅啦
你上網search下咩係PMO技術

咁你就知抵唔抵
https://youtu.be/M0X5SsyOyME
呢個攝影師之前啲消息都幾準
RF200-800mm應該會係f5.6-f8 (或者f9)
留言嗰度佢有update話應該唔係L鏡
枝鏡應該都幾好玩
早啲出就叫R1,遲啲出就叫R3ii
如果唔係L,睇嚟會冇weather seal
100-400既兄弟啦
單反 5d2 用家,用咗十二年部機
近幾年擺低咗冇玩
想問下35mm f2 定焦係咪都係得原廠揀?

另外有冇地方可以改裂像對焦屏?想玩下手動鏡頭
考慮緊買相機去旅遊
EOS R50連RF18-45mm好唔好?
加小小買支好啲既鏡 用呢啲鏡不如用iphone
屋企有Tamron 既EF鏡,18-150mm
睇下買多個轉接環
配枝28餅
加枝平野15-30
50 1.8咁平就點都買
黃實講畫質枝rfs 18-150都唔差,係個樣肉酸姐
咁你唔好加支1845啦 留番啲錢買其他
原廠有對焦屏for手動鏡
但係始終都爭少少
有時上網睇得多新機/鏡reviews同comments, 真係會忍唔住想追器材; 但另一方面又要提醒自己其實影到咩質素嘅相, 器材重要但個人能力更重要

譬如部RP同埋枝RF50mm f1.8不時被人歧視嫌棄, 但今日喺fb見到有人用呢個combo分享, 唔係話咩頂級作品, 但我諗好多彈呢部機嫌呢枝鏡嘅人都影唔到咁嘅質素

https://www.facebook.com/groups/since2017/permalink/1633223230535064/

其中幾張:

忍唔住聽日就要帶枝50 f1.8出去
aps c既話r50係唔係新手既好選擇?
定上ff r8一步到位好?
諗住如果r50既話,個差價可以買下相機袋/防潮箱/鏡頭果啲
望各位指點下細佬迷津
新手冇錢就唔入canon啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞