Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
1. 係萬金油但乜都爭啲啲咁,平既話可以考慮
2. 如果不考慮價錢建議直上2.8,大唔得好多但效果好唔少
3. 85 影人係突出,但其他局限大

綜觀黎講我揀70-200 呢個range
我上個trip獨遊 24-105同帶左枝50mm,覺得好夠做,有wide有tele,枝50mm我封印左認真想講睇你去邊,枝70-200我去咁多個trip,真係最少用到佢,之前有16-35iii+50.2+70-200去左幾轉,16-35係最常用,70-200睇你會唔會做d乜特寫
有副廠接環?
如果俾我揀會等24105 2.8
一支cover晒大部份嘅需要
70200 2.8 買唔起呀 萬8蚊同8千蚊
呢支spec係好但唔方便呢
不如上moko 試左先,記得帶張卡,影raw + jpeg
去到試就用r5 試,呢部機最高pix當試埋未來
Leica轉會黎Canon

而家買R5會唔會好不智
R5 個spec唔失禮,但始終3 年幾前貨,不唔不智睇幾錢入手
水貨14xxx有
或者可考慮埋新嗰枝rf24-105 f2.8
用落同rf28-70另一種wow
好正
我見官網又無寫明aspc 或者full frame 先可以用

依家周圍都無貨
通常都係去旅行先影 用唔著d 咁貴 咁重 既神裝
我會話去旅行先應該用神裝
好風光但器材跟唔上好易有遺憾
想入手R3打雀用,但是冇輕鬆鏡
係唔係返去nikon 好D
隔離sony 用家過黎問勿屌
Ef 100mm f2 金圈嗰支古董有冇評價
唔使推介85 mm/135, 都用過呢個range都係唔太鍾意
有無人試過SIMGA 100-400插落R6度
有無問題
今日8000收左枝大白2
九成新無花有盒有鏡袋
算唔算抵
插過R62
無大問題 係個防震mode 2怪怪地
上網睇話像素會跌一半
本身用緊canon 6d2 ,多數影風景居多
近來因為想轉拍片
所以睇緊R8 /R6二手,價錢好似差唔多
我知無ibis同細電問題
但撇除呢兩樣問題,R6仲有咩好過R8
咁你放大1.6x唔會連塊底都變大架嘛,梗係會跌像素
R6有粒joystick,可以加垂直手柄,操控方面比R8方便d
不過R8 AF能力比R6更佳
咁其實無咩理由買R6
因為你已經講曬R8嘅缺點
接受到嘅咪R8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞