Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
個焦距加大光圈其實好適合日常用
係比較重同大碌
諗緊2870 2好定85.2好
依家自己又冇70前焦段鏡 得枝50.8
竟然出f1.2唔係f1.4
ef嗰支f1.4 ii都$16k,呢支。。。
仆街!R6II一出之後,R6即變condom,停出新firmware..
我仲要出R6II幾個月前先入R6
又DS搶錢版..
估計同兩支RF 85mm f/1.2睇齊,冇兩皮幾帶唔到返屋企
咁我好d,兩年前買,已經影過8萬張相,但當時真係估唔到咁快出II..
嚟緊轉會canon
準備入手呢幾支
Rf 16mm f2.8
Rf 24-70mm f2.8
Rf 50mm 18
Rf 70-200 f2.8

有冇師兄知呢幾支有冇伏淨係影景
點解唔入24-105 f4同70-200 4
又唔係影人點解要2.8?
有budget就你中意啦
我會影埋星 光圈都重要
135其實係好好用同埋影出黎好靚嘅焦距我自己有枝EF135F2L好抵玩
之前對家135GM出時,因為支鏡夠快,當年出街影唔少。

我諗135m唔再限於影人像。
如果影景為主我會考慮
70200/2.8

16/2.8 個畫質都幾令人失望

不過其實影景為主.. 用Sony 會更開心
Canon 廣角基本冇選擇
RF 14-35 >RF 16
RF 16mm全開好差,收一級都唔多掂,要收兩級
RF70-200mm f/2.8聽聞會出mark2,唔知有乜改,亦唔知又加幾多錢
70-200 好似話出返 internal zoom
貴嘛
雖然我兩枝都有
遲吓去日本整個side by side comparison先
同埋應該可以插到teleconverters
始終一分錢一分貨, RF16mm只係1/4價錢

btw可參考其他人作品
https://photohito.com/lens/brands/canon/model/rf16mm_f2.8_stm/?o=popular-all
工作用DC 仔
要有廣角 同可顯示日期
budget ~2400蚊
係唔係得285HS
一向直接攻頂
如果你部手機有光學zoom lens同超廣角鏡
其實唔使特登買DC仔,裝個攝影app - Timestamp camera
已經可以於相中顯示拍攝日期時間
年尾canon 開放RF 卡口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞