Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
同埋m機有得放好放
依家要輕要家庭機都用r100,r50
m記最唔捨得 又輕同埋又多d古靈精怪鏡玩 雖然部機無曬前途

反而6d2 係想賣換部R6ii or R5ii
雖然有mount 可以用返EF鏡,但好似發揮唔到部機好處
lm
宜家睇個款都係keep住45MP
不過唔知stack定唔stack
搞咁耐先唧到枝rf-s ultra wide出來?
今日睇到一個留言, 都有啲道理, 大概意思係
R6 II 同 R3 都係較低像素, 後者stacked
咁可能R5 II 同 R1 就係一pair, 兩部都係較高像素 (45mp), 而得R1係stacked
有無人放支平價版RF 800MM
小弟前幾日放低咗部相機喺Canon清潔cmos。個師傅第一次打嚟話有少少水漬要收$300。我即刻問個師傅係唔係得水漬冇任何花痕啦!個師傅好老定話冇花痕,點知10分鐘後打嚟話清潔完之後發現有輕微花...佢仲話唔收細光圈都唔會睇到嘅,同我講不如唔收我$300當我reject咗報價。我當時都唔知點答佢。今日我打上去客服反映,佢哋話可能師傅未清潔之前睇唔到花...但呢個情況真係好難唔令我懷疑係清潔過程中整到有冇師兄如果咁嘅情況,或者俾吓意見我可以點做
更新返Canon打返俾我話今次可以幫我換cmos,但係下不為例
自篇自導自演仲要兇人下不為例
咁當時師傅真係咁講嘛,小弟部相機先買咗唔夠一個月
咪話個師傅自篇自導自演囉
我以為係我
邊款機?
R8,要求唔高唔好笑我
無論係CANON師傅失手定睇唔清楚,都係CANON責任
而且R8 cmos前面應該仲有塊濾鏡,嗰塊野要換都唔貴
我唔係好識,佢同我報換cmos要$45xx
Canon HK係咁,之前有支EF24-70頭水買咗一個月甩螺絲,攞去整佢話要換鏡筒收我千幾蚊。經過幾次電話後就免費+下不為例。

話晒都大三元,新鏡用用吓甩螺絲叫人點用嚟開工?
話晒細佬都係新手,影響咗心情幾日
再遲吓外判埋仲衰
原本就係諗住行貨有售後先買,冇諗到係咁
想問下我有部好幾年既EOS M6 , 前個月借比人去旅行用完用, 還返比我無check.

最近發現電池cool實左, 拉制唔識跌返出黎, 個SD卡又插唔到去最入.

我依家搵唔返張單, 同保養證, 請問可唔可拎上Cannon到做檢查維修架 ???

俾錢實可以㗎
香港Canon只要你肯俾錢水貨都照整
Btw,你係咪用緊副廠電?
似係粒電漲咗頂死咗
之前好似見過有人用熱溶膠揤落鉸剪 格硬扯番出黎
小弟18年開始用部EOS R
最近見R6ii啲價位好似都唔錯
唔知換唔換好
各位大師有冇咩意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞