Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
一定1435
點解轉會
我影人多 個死人Mon連睇曝光都睇唔清楚 同埋啲白平衡又核突 我又唔覺得佢對焦有幾勁 但係輕係真嘅
關於曝光, Sony有histogram同zebra
但Canon影相時只有histogram無zebra (得睇相同拍片時先有)

如果係指個mon唔夠亮咁Sony可以試下校Monitor Brightness → Sunny Weather
(Canon都有function掣可以set "Maximize screen brightness")
已經較咗個mon 係咪都唔建議轉會
紅圈點同16 2.8比
價錢說明一切
Why not both?買哂再諗帶邊支

RF F4鏡都輕嘅,不過L定真係太大太重。
16 2.8主要問題係咪啲邊角位唔太掂?同埋如果用lightroom校正救一救嘅話係咪都可接受?
或者可以參考下網上其他人作品, 睇下個人接唔接受
https://photohito.com/lens/brands/canon/model/rf16mm_f2.8_stm/
因為我估佢係覺得就算無副廠但原廠有出RF同EF就係有選擇
又或者係你有得選擇大三元/小三元,咁都係有選擇
你講嘅係差唔多嘅鏡有幾間廠出,有得比較而我可以唔買A, 買B or C
已入手R10 18-150 ,想入多支鏡影小朋友 ,
想入手50 1.8 或35 1.8 ,請問大家會點揀?
小朋友5歲 非常好動
RF35 1.8 好D 有IS
放咗Sony A7iv入咗Canon R5
少拍片 影人像多 唔會點花時間後期
希望冇換錯
唔等mark ii?
出都唔會想咁高價 用住先 起碼換咗個system先
留名等轉fuji
我自己感覺r5 測光暗左d d d d, 有時+0.3 會悅目少少(當然唔係大光再加)
以前Canon M50 > Fuji XS10 > XT4 > A7IV
A7iv個mon同evf啲曝光都好唔同 玩死 仲要啲白平衡又係玩死人
依家RF 24105 L + RF 50 1.2 L希望夠玩 買全新水咋 見到啲過保二手行貨啲使用痕跡真係買唔落手 同新水差唔多價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞