Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
一枝係zoom, 另一枝係prime
好難直接比較
如果用到呢個焦距呢個光圈, e.g. 影比賽, zoom就應該構圖搵對焦都靈活啲
但Sony做到枝鏡咁輕真係好嘢
A9 III 24MP, 120fps, global shutter (base ISO 250), 定價US$6000
真係想啲睇到實機reviews同比較下R3
RF328同328GM都仲可以叫各有各精彩
隔離N記支328真係唔知仲可以點出
又未必嘅
但係一定要趕到係A1ii出之前見街
唔係真係聽比人打爆
我估就算出下代A1, 都有可能用返而家塊sensor (好似A7R IV升R V咁), 然後升級mon, grip, 機身掣, AI對焦, 價錢再加少少

至於R1, 咩消息都無真係無咩可以噏
下年中就係奧運,正路點都要出部真正旗艦機見人
醜婦終需見家翁,我估有既,佢如果出部Z9級數都當交到功課
否則靠部R3打奧運,真係成個品牌等收檔...
我估下代A1會係一體化機身,加強防水滴設計
仲比較r3連a1都未追到
R3應該唔係對位A1喎
淨係像素已無得比
用得A1唔會睇得上R3咁"少"pixels, 相反用得R3(或A9系列)亦都未必需要咁高像素
睇Sony出鏡取向 (新300GM, 大三元GM二代) 都幾明顯係走輕便路線
咁我估啲機應該未必會改到一體機咁大, 留返俾Canon同Nikon
唔好喇
但科技力除左像素外,而家a9iii好多仲利害
Global shutter 120fps
同個時其實唔少a9ii用家升a1,所以用得著啦
可能a1ii到時定價包埋直島,好似a7cr咁
改名做 R3 Mark II 咪得囉
R2
換啦
我換左之後覺得輕鬆左勁多
好睇Canon sensor技術追唔追到sony
追到造到部50MP 30fps嘅stack cmos機都仲叫有得玩
唔係嘅話真係可以返屋企
想問下各位大佬

買佳能水貨(r8)會唔會中伏
試清楚冇問題至俾錢
touchwood就算唔好彩買著機王,用落至發現問題
都可以拎去Canon維修,不過冇保養,要俾檢查費
師兄點睇rf85 f2 同rf 24240

用緊r6 50 1.8

諗住24240行山旅行一支搞掂for 求其記錄影到就夠
85 f2 就影人用 影女友影靚既要

定係用支rf 24104f4 質素會好d?
24 105 F4係L鏡 一定好d
85 F2 大光圈又有微距 平鏡黎講係唔錯
如果你諗24-240定24-105 F4 可以諗埋70-200 F4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞