Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
其實100500個光圈都唔係特别大
再x2就算啦
好似截短咗嘅小白3
好似係世界第一支 std zoom用internal zoom
24-105 竟然有光圈環
24-105終於都出人頭地了
原來枝200-800mm仲有weather sealed
咁樣幾玩得過
1.4x比較圖
有啲comments拎Sony枝PZ 28-135mm f4做比較
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/camera-lenses/selp28135g
唔知Sony會唔會又出返枝新版本
咁消費者就多個選擇
轉會Sony,買支20-70同T70-160,再買個metabone用住EF鏡先。
我又接受到,其實A7RV個EVF應該已經係最高規格。
A7RV 9M 0.9x放大率
Canon R5 0.5 吋OLED, 576萬點,0.76 x放大率
佢精準刀法唔會放落細機度
再用都只會係a1/a9/a7s後續機
sony a7r5 依家同到canon 邊部機身比較合理啲
不過canon啲rf鏡 越出越多,都幾吸引
R5 /nikon z7
咁7大碌
咁其他廠的同 range 長焦 zoom 都係呢個大小同重量啦
Sony R5同Canon R5比,大家差唔多價錢,高像素。
Canon R5個Spec對Sony R5都唔失禮,所以Canon都唔急出R5m2。不過RF L鏡真係太大支,為咗輕身啲我都轉返用Sony。
重,從來唔係Canon問題,係用家體力問題..
你啱,邊度有得訂?肥花?
1.3kg,托住佢加機身影一日相,唔落腳架都幾係野
我好多時用70-200mm f/2.8影10個8個鐘相
就算唔落三腳都要落單腳,舒服好多
有光圈環,又可以外接電 zoom,就應該知呢支鏡唔係俾你就咁用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞