Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
幾時出35mm 1.4呀
想問下有無人用RF 百微
對焦果陣有無高頻吱吱聲呢?
入EF 35.4 ii 頂住先
岩岩賣左啦
岩岩賣左啦
岩岩賣左啦
岩岩賣左啦
岩岩賣左啦
小小白is同小小白IS ii差遠唔遠?
諗住入枝去旅行影下人
有24-105一代同S85 1.4
賣4支咁手頭緊?
RF 70-200 2.8 係咪準備出二代
屌 斷線禁左4次
想入2470L
傳聞網話唔係二代, 係另一條line (internal power zoom)
The Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Z will be announced before July 2024, and it will have the internal zoom that we have already reported on as well as the same power zoom functionality as the RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z.

https://www.canonrumors.com/canons-2024-roadmap-and-the-timeline-surprised-us-cr3/
應該又會成2皮幾
除非贏得過人地sony gm2,如果唔係都係哂鳩氣
個pz要另外加attachment先有
想請教下,Ef 24-70 f2.8 II 同 Rf 24-105 f4,應該點簡好?
睇黎令黎乜用途,如果旅行一鏡就後者
主要旅行、街拍、人像,本身仲有枝小小白。rf鏡係唔係真係影岀黎畫質靚d?
新手想請教如果追星用r8定r7好啲?主要影商場event同埋演唱會
R7 電好啲 機防 像素高啲 演唱會鏡自帶x1.6倍
ff同aps-c機個分別會唔會好大?
Ff可以開crop mode x1.6
Apsc自帶1.6
用rf 100-400/rf 100-500例子
如果你R7嘅話 呢2枝都會用唔到100-159mm 因為直接乘大左1.6倍
100-400會變左160-640
100-500會變左160-800

如果FF就100-640/100-800都用到
thank you
Ff 開crop mode會少咗像素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞