Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
當然唔會係最好 但po ig果d都夠做
最緊要係支鏡頭嘅質素同夠唔夠遠
EOS R3 系統韌體 1.7.1 版本更新細節
1. 當電動變焦轉換器 PZ-E2/PZ-E2B 連接到兼容鏡頭時,由現在起可以利用 EOS Utility 和 Camera Connect 遙距進行伺服變焦。
2. 可以使用容量大於 2TB 的 CFexpress 記憶卡。
3. 修正使用 GPS 全球定位功能時,相機偶爾停止運作的問題。
4. 修正了使用 1 秒或以上快門速度進行無閃爍拍攝時,相機可能出現 Error 70 錯誤代碼現象。
5. 增強 FTPS 連線期間的安全性。
6. 修正連接到支援 USB 3.0(或更高)的 Apple iPhone 時,無法使用流動檔案傳輸問題。
7. 修正影像在某些條件下無法在觀景器或顯示屏正確顯示,且相機無法操作(可能出現 Error 70 錯誤代碼)的現象。
8. 修復了小錯誤。

EOS R5 系統韌體 2.0.0 版本更新細節
1. 當電動變焦轉換器 PZ-E2/PZ-E2B 連接到兼容鏡頭時,由現在起可以利用 EOS Utility 和 Camera Connect 遙距進行伺服變焦。
2. 可以使用容量大於 2TB 的 CFexpress 記憶卡。
3. 修正相機需要很長時間才能啟動的罕見現象,例如:由自動關機狀態重新啟動相機時。
4. 修正影像在某些條件下無法在觀景器或顯示屏正確顯示,且相機無法操作(可能出現 Error 70 錯誤代碼)的現象。
5. 修復了小錯誤。

EOS R6 系統韌體 1.8.4 版本更新細節
1. 修正相機需要很長時間才能啟動的罕見現象,例如:由自動關機狀態重新啟動相機時。
2. 修正影像在某些條件下無法在觀景器或顯示屏正確顯示,且相機無法操作(可能出現 Error 70 錯誤代碼)的現象。
3. 修復了小錯誤。
唔好意思,想問吓大家,

我有部機幾年前買,Canon M50,

但係叉電器唔見咗,

想問吓呢個型號係咪淨係可以用到LC-E12E黎叉

有冇其他替代
因為啱啱去咗百老匯問,嗰一個Staff同我講冇得買返原裝
有冇人去過日本買水貨
價錢同香港水貨差唔多?係咪big camera 度買
想買r6
唔影食物
而家諗2470 2.8
但係又驚太重唔會拎出街
連登好少少人用驚狼d咁
24105 F4啦
呢個係價錢定重量既考慮?
我見24105 f4 同2470 f2.8 差200g左右
但2.8個散景靚d
24-105,方便為主,輕又輕d,係光圈差一級,24-105同105個散景都好正,24-70同24-105你無一齊夜埋,應該唔太覺
多謝你師兄
咁又想問下r8其實無防震
大唔大影響?新買鏡頭好似多數都有防震
當然加埋機身防震再勁d
而家又諗緊r6定8好
我見rf2470 大鋪賣16000左右
price四寶之類細鋪12000
我有冇睇錯
你想平就F4 因為睇你嘅用途
影下風景就唔太需要淺景深
所以F4都唔係話唔夠做

睇你想唔想用5k-6k+70-105mm呢度換大一級光圈

當然大一級光圈一定有佢嘅好處
F2.8可以影埋人像 有好好嘅淺景深效果

大舖一定係官方行貨定價(大舖可能會做下d優惠 或者送下d禮物咁)
一個街舖水貨/行貨價(有d仆街會二手當水貨賣)

大舖買保證 實冇死、有得追究
街舖建議搵個識相機嘅朋友一齊買
R8操控麻麻地,同粒電唔係通用e6,要留意下,你上showroom試下先
唔知依家仲有無個個機連鏡買減2000,好似幾個月前有,但個價錢都係貴街價少少
減左二千都要萬六 2470 f2.8既話
三x四x應該都有信得過賣水既鋪頭?
舊電唔係通用應該會買多粒
操控差個轉盤同少d場境setting?
但差六千幾蚊。。
Joystick 、轉盤轉setting,一粒E6NH等於係兩粒
部機細左少個joystick同轉盤 正常既
差始終差六七千
我懷疑特登設計既
電我又冇咁大concern
始終一日應該兩粒電夠晒用
影相還好.. 但插返冇防震嘅鏡係完全拍唔到片
震到頭都暈

其實如果冇話用開 或者別要求.. a7cii會更好
R8 最大優勢一定係插細鏡 (e.g. 28/2.8)
但有邊d鏡係無防震?
新出既rl鏡唔係全部都有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞