Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
身為EOS RP的後續者,EOS R8主要在自動對焦點數量、對焦亮度範圍、主體偵測範圍、ISO感光度範圍、電子快門速度、最高連拍速度和最高錄影規格均有大幅度的升級,而且重點是整體重量還比前作EOS RP輕了約20g,在價差不大的情況下,對於想要進入全片幅世界的玩家來說,沒有什麼理由不選擇最新的EOS R8。

亦可參考下其他人用RP最近影嘅相
https://photohito.com/camera/brands/canon/model/canon-eos-rp/
Apsc用apsc鏡唔洗 apsc買ff鏡先要計
都係嘅,不過呢樣可以喺ff機用apsc模式
掉返轉想wide d就冇啦
你理解全部鏡理解都乘1.6就得,插落機身應該全部自動波冇野要調搞
你用18-45即是等效28-70左右
你用28-70即是等效45-112左右
如果你想要apsc影到ff28-70構圖就要用rfs18-45

唔存在咩影風景*1.6就蝕抵d邏輯
因為apsc一樣有10-22等效16-35 wide鏡
(不過rfs好似未出要出efs版)
影Panorama然後入lightroom 砌埋一齊咪得
你新手?

全部鏡都係用FF嚟計焦距

再講片幅只係影響可視角度
對焦距無影響
提外話 sigma又出新鏡比sony apsc10-18f2.8
Canon
明白哂
想問下各位師兄用變焦鏡特別係EF24-70/24-105系列咁多年有無出現過Err01斷光圈線排的情況?
點解Canon可以設計到咁西都照賣出街
嚇到我覺得二手標準變焦鏡的價值無限接近0
定係而家新的RF設計已經消滅咗變焦擰擰下斷線排呢樣野?
你用咩iPhone
R50+kit鏡用番iPhone啦
如果真係要用相機就R50+50 1.8
之後有機會再入枝24 1.8
現實用家證明
RP一樣影到好相
影到好似AI相都靚?
帶去旅行用嘅長焦
R6機身 最好係唔係Rf 100-400
有枝2kg sigma單反長變焦 但旅行唔想咁重
已經帶住枝RF小白 2.8 但開crop mode有時都唔夠用
https://www.canon.com.cn/info/products/2739.html

使恆定F4光圈的鏡頭組覆蓋了10-200mm焦段
原來佢講用3支鏡
用緊5D4,轉R6ii 係咪最好選擇?
仲諗住無人care添
是,又或者等明年部 R5ii
係4支
如果中間好似Sony咁20-70就3支

不過Canon真係冇乜人理咁,rumor出左成日我去開幾個站先見到有人講
幾好
Sample images:

配18-150 kit 鏡好d
1845 太少變焦 行多步已經係返到
R6ii都夠用,唔知連埋RF小白有冇輕到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞