Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
又輕,色又夠濃
我都keep咗支Ef50.2同ef85.2同ef135L
https://youtu.be/cJmgF9ViGt4
睇到最尾有the sharpest lens tested in 2023
仲勁過枝plena?
佢早排都有試枝Plena
https://youtu.be/OfMHH6p_Cds
而家每個牌子啲對焦技術都太先進,先進到大部份用相機嘅人都用唔盡,同好user friendly,連專業影運動果啲都用唔盡,再發展落去都係噱頭嘢,一貫Canon特色,加啲好勁嘅功能落去賣貴少少
認同
唔止對焦, 其實唔少功能都係, e.g. 像素, DR, 連拍數, 8k... 大部分用家未必用得著呢啲旗艦功能, 反而日常用手機仲方便
不過如果咁講其他牌子都差不多, 譬如Fujifilm GFX 102mp 16-bit, Sony A9III global shutter 120fps

科技嘢從來都係咁, 玩最新最top就一定係最貴, 想平就要等
成2皮支RF1020F4都無跟鏡頭袋
原來有個黑色索袋仔
有袋跟當然係好,但個個攞鏡出街咪又係用自己個相機袋
出畀印度市場
仇人機
各位大佬,小弟想請教下買鏡。依家用緊R10同18-45 kit鏡。嚟緊去旅行諗住買多支鏡用下。各位有冇咩推薦?前排買左EF轉RF嘅adapter,係可以接受到轉接EF鏡嘅。見唔少人話買EFS 55-250,你地點睇呢支鏡?另外又見到有人話15-85都唔錯。我主要應該係影景,甚少影人。唔該曬
Rf18-150
18-150二手好似都貴。旋轉眼見都要二千五左右。諗住係慳錢玩法。
寨廠環都要500啦
Ef mount adaptor ring
點解秋先要位置優先
邊買到1-5行咁前丫
同埋通常你用咩 mode 嚟影con 架
影FS 又用咩mode 好
唔好意思,有個白痴問題
我有部eso m,應該都最少8年前買
買完影完畢業相無再用過
咁最近拎返出黎,叉返電都開到
想帶去旅行影下相
但屋企人話而家電話影得好過相機(屋企人用13T)
想問下eso m 呢部舊機會嗎會連而家中階手機都贏唔到
請問有冇人用過rf24-105stm(銀圈)同ef24-105(紅圈)
兩技依加買差唔多價,想問下買邊個好啲
r6m2機身(有轉接器)
重點係你有咩鏡頭
手機相有後製,再加上而家個個都係响手機上 6 吋屏幕度睇,一定係手機相贏㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞