Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
Rf 24-70 ,人地16-35同24-70做得明顯輕成200g 人地仲遲過canon 出但個價跌到同canon差唔多,canon 做得好少少真係小三元,叫做輕d同正常接受到,我指係依家個價接受到,你14-35一出成皮4定5,真係搵鬼買乜我都係見水貨跌到6700先入手
所以咪話要踩canon 就係踩佢貴,我自己果啲咩1535 70200 係早年買所以唔算好痴線,出左r5 之後加價加到令人作嘔
係都要唔認少選擇
只能夠講要用到24 既人唔會接受只有28
28-70唔係standard range黎乜所象中係90年代都係,我200x年開始推到24-70先無乜廠出,依幾年又出返
其實唔係夾唔夾硬駁,因為根本冇野好駁
你對一個焦段有需求自然就唔係相近可以解決到
除非你係唔知自己要咩咁先會話要選擇
真心少呀,我睇枝wide ,本身賣左枝EF 16-35iii,想搵輕便d,大佬鏡+mount 成900g都黎,之後睇14-35有枝龍仔17-35仲有原廠EF16-35,後兩者見都出得耐無簡,咁咪唯有硬食canon
都話人地就咁2470都最少三支
仲未計埋d 1 2代 轉mount咩7
Nikon仲要可以插到e mount鏡
啱啊,建議唔好用canon
真,新手推介一律建議Sony ,如果唔係Sony 個EVF同埋一堆EF鏡,一早遠離左canon
我係由canon單反轉左去sony 無反
當年觀望左好耐先做呢個決定
我自己套canon已經入曬我要既野end game
我直接轉去更冇選擇既Hasselblad, 部r5 變左粗用機
我套EF end左game ,套RF keep 14-35同24-105夠哂
望今年生性d
其實我幾欣賞佢敢出d人地唔敢做鏡
2870 f呀 24105 2.8呀
我最like支伸縮70200 2.8,收埋入背囊上飛機算好擺,反而支28-70 又真係肥左少少唔易收
啱啱先出左支24105
小三元夠用了,下一步應該就賣埋ef 70-200f4ii 轉RF,但真係少用,所以唔搞咁多
少用不妨早啲出手,有用先再買返
加左mount 個像素仲無左接近一半咁滯
Efs鏡?
Ef 鏡搭rf mount唔影響光學架wor
R5ii又推遲
羞唔羞家D呀
想問吓呢度嘅師兄,手頭上而家得支2470 2.8
有時去旅行影啲景想要wide D
而家諗緊1435 F4好定係 平平哋就咁買支餅鏡16 2.8算數
但印象中支16 2.8俾人屌得好勁
所以想問吓有冇師兄用緊有comment?謝謝
用緊Sony A7iv 2470GM2 501.4GM 諗緊好冇轉Canon R5
Canon用家點睇
留意返RF2470 同 50/1.2 個尺寸同重量先
然後可以Cut 埋個健身室會籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞