Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
我係諗住
Option A 24240 +85 2

Option B 24105f4 only

你地會點揀
無左70mm以下又好似差咁d 野咁
我會B
你行山用 要影遠野就開crop x1.6 有168mm
留枝50.8影人
FF嘅即課金
都係似FF
最後應該係USB
Canon出完R6ii之後就冇曬聲氣
對家又Zf又Plena
Sony又A7cr又A9iii
牙膏廠肯醒未?仲靠堆EF年代入坑死忠撐市佔

利申:死忠
望落好似幾正
今年淨係出過一部FF機
R5ii同R1今年內應該連announce都未得架啦
相反Nikon出兩部,Sony出四部
RF鏡D造型好難復古
都擺到明係usb或模型之類,如果係真相機,就唔會影埋個model名你睇啦
Rf mount 咁大,睇張相都唔似,覺得係usb +1
如果最後真係出隻usb 仔
我立即屌曬canon 高層老母

間間廠d 機都愈出愈勁,係canon 條打把仔一部旗艦嘅R1都無影
唔好同任何一個品牌講感情
你係消費者,而作為消費者,應該崇優
靠自己搵更好、更適合自己產品,而唔係等佢施捨俾你
咁你屌晒都得,真係USB,其實一早已經有
https://store.hk.canon/chinese/canon-f-1-miniature-with-32gb-usb.html
如果佢部prototype仲係用緊rolling shutter,我諗宜家由頭研發global shutter再下屆奧運先出到就差唔多
至於樓主之前預R5ii唔會畀stacked cmos,驚同R1打對台,宜家又要再預測過
攞1900萬嗰塊去咪得,可能蝕晒啫
認同
做消費者最緊要唔好做死忠盲粉
Canon(或其他品牌)唔啱心水就早啲轉會
本身唔係做嘢嘅話, 即係玩相機都係為興趣/開心啫, 玩到燥有咩為
幾時都係有得揀先至係老闆

係唔係出扭蛋咋
有無得投R1同R5ii
“復古”
對比其他牌子技術上算係復古
駁唔到要比like你
當年屋仔大把大師話5D2得一點對焦都一樣追到焦,Canon可以考慮出部1點十字+8點垃圾嘅考古機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞