Canon 用戶討論區 (31)

958 回覆
5 Like 2 Dislike
希望出多支35.4
如果睇返RF mount嘅record, 短期內應該幾細機會
50mm同埋85mm都有咗f1.2幾耐, 但都無f1.4版本

https://store.hk.canon/rf24-105mm-f-2-8-l-is-usm-z.html
終於有得買, 不過要等兩個月
人象......
買左R8 水貨半年左右,岩岩update firmware就出 err 20,係咪死9成要拎去整
呢家仲有冇M系鏡
用緊M50
得支18-150
仲可以入咩鏡好
Rf 100-400 唔係輕便啲咁簡單,係超輕便
同埋幼身關係..就算同RF70200/4 比
拎上手都仲感覺到個分別

不過100400 真係只可以當日光鏡..
尤其200MM 果陣.. 得返7.1 光圈.. 差左1-2/3 級

而且Sharpness 同 色散都輸小小白2唔少

所以睇你有幾常用 200-400 個段 同 咩用途
純粹拎嚟上山下海旅行「玩下」嘅絕對一流
如果認真影就真係爭啲爭啲
一買左70200/4就返唔到轉頭
夜晚影相好愉快
俾個情景想像吓

香港公園3-4點有陽光下嘅樹底影松鼠

500 f7.1個mon fps/觀景器已經lag唔係好影到
400 f8應該更差

無反弱點低光細光圈出晒嚟

不過以前用APSC 小小白IS都係難影
FF 500 f7.1除咗重又真好玩好多
依家買機買行/水仲有冇咩大分別
諗緊6d2 補小小 trade r62水
行啦,16000同14000我就唔搏了,雖然相機少壞野,但唔似鏡頭,岩r6出左無耐,部r6用用下成日跳點focus某一點,最後佢地幫我換底版到依家都無事仲健康使用,部r6不知不覺由20年10月用到依家
用緊6d2 有d ef 35mm 1.4 70-200 2.8 17-40mm 4
諗緊2手 r6 $10000
定水貨r8 $ 8000

其實水貨有無伏 平咁多

6d2 對焦太煩 太重
以前旅行影1000張+
依家可能 2-300 張

R8係咪都夠用?
兩部機比較
r8就輕細同埋對焦好d
r6就有ibis大電同埋雙卡

睇吓自己需要乜野,如果唔係太介意大dd同重dd, r6都係一部好好既機
R8算 6d2轉r6 好似輕唔到幾多
水貨8000 有無人買過水機
有無伏?
R8係輕同細一個碼..
除咗上面提到嘅缺點,仲要考慮埋
1. R8冇機械快門
2. 冇Joystick

如果都冇問題嘅, R8係一部唔錯嘅旅行機 / 副機

利伸: 平時帶 R8 + 28/2.8 做隨身機
個個覺得呢兩項都可以接受,efcs唔係差,joystick亦都可以用touch screen代替
個人*
Canon水貨都會整 如果壞野
想買二手R8 平時影景多,但見d鏡真心屌
自己本身都鐘意canon色水係帶少少陰沉咁
見到sony依家百花齊放咁 已經十五十六咁想轉過去
但d水色我覺得好似iphone 較到最光睇mon 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞