加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
如果自己去加拿大經stream b做左一年野攞左PR先
之後老婆仔女再過黎,係咪都可以即刻攞PR?
官網無寫申請PR有英文要求,係唔係公開秘密
有寫
有三年時間俾你如果你都做唔到一年嘢,人哋加拿大俾個PR你托咩?
點解去到同居成年都唔結婚?呢度結婚好撚快
Stream B:
在Canadian Language Benchmark(CLB)測試聽、寫、讀、講,4個分卷中取得5分;或在以下其中一項認可的語言能力測試中取得相等的成績
​Canadian English Language Proficiency Index Program (CELPIP)
International English Language Testing System (IELTS)
TEF Canada : Test d’évaluation de français
TCF Canada : Test de connaissance du français (French only)

有無人知考邊個最快同最平?
電話上台用邊間好
等得果半個月急乜野
見之前啲巴打2個禮拜就收到biometrics 所以問下姐
Btw 啱啱已收到
依家放寬完多左人申請慢少少都正常啦
本身都已經唔係快
申請owp係習慣加拿大處理速度既第一關
想問下落地嗰下佢會唔會check你有無買保險
收到biometric既話係咪基本上都會approve?
學校都收左叫比deposit,遲你幾日apply仲未收到biometric唔知點好
sor 我係owp所以唔係幾清楚
暫時Timeline:
2023-07-13 Submit OWP
2023-07-25 Biometric request
2023-07-26 CNCC request
2023-07-27 Biometric completed
Book左8月中做CNCC

爬文見到ching講OWP最好做埋學歷認證
我哋無做到驚~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞