加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
係英國想去加拿大已經係英國4年,交無犯罪係咪要英國+香港既都交,係英國申請cncc好煩
究竟點解四年喺英國都仲要咁大決心過去加拿大?
無bno 工簽比公司壓迫到頂唔住
咁無bno 就真係首選加拿大
owp入境無論有冇工作係咪都要逢4月報稅?
如果香港資產比較亂大概要一年先sort out到咁5月先入境是否明智d?
會唔會收13蚊人工,交16蚊嘅稅
> Police Certificate: From each country/state where the residence period has been six months or longer since the age of 18, provide an original police clearance certificate from Hong Kong. This must be received at this office by: 2023/XX/XX
> Police Certificate: From each country/state where the residence period has been six months or longer since the age of 18, provide an original police clearance certificate from the United Kingdom. This must be received at this office by: 2023/XX/XX

以前係英國讀大學 但番左香港6-7年
有無人都被問過拎英國無犯罪紀錄
18歲後過左台灣生活 有問我要台灣無犯罪紀錄但冇問我拎香港
18打後果啲先計
各位巴打,想問下我今日收到第一封correspondance letter,係咪多數聽日會收埋第二封 + approved? 謝謝
18歲後你去過任何地方住超過6個月都要police cert
用左幾耐時間先拎到?
英國我都要等佢寄黎香港再upload
仲要無得急件 唔知搞唔搞得切
之前整過澳洲 整得切
英國整要填份word form
Send email比佢等佢覆比錢link
然後process要15-20working days
揀最貴courier我都怕收唔切
台灣好快隔日有得拎
有冇人知加拿大啲full time 冇合約係咪正常?
如果僱主會比employment letter T4 之類嘅文件,係咪都做到工作證明申請PR?
Total超過6個月定連續超過6個月?
佢冇話連續 應該係total過6個月就計
不過我唔係斷斷續續住咁 所以都唔清楚
想問下巴打知唔知local
通常幾耐覆一次email
用email apply咗幾日都冇消息
5年都唔覺得自己結左婚,即係假結婚啦,仲要整love story,笑死人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞