加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
同你一樣 係north york都搵唔到工 共勉之
North York生活好貴
要同印印爭果下已經有D輸
平日儲蓄派上用場
外國生活好貴
Markham連華人min pay都唔請人咩
半年都搵唔到一定回流架啦
追咗好耐po
認真想問吓呢度各位有經驗嘅巴絲
準備做下年嘅deadline Fighter
只係諗住搵min pay工儲鐘做第一年嘅目標

幾個主要城市有冇好大分別呢?
我自己做個research或者睇個資料嘅有calgary/大溫/大多/montreal

本身我最想去嘅係Calgary ,不過搵完啲資料發現啲人好似講到Calgary嘅搵工情況比較差但我見啲搵工post 有好多人都唔係搵緊min pay所以都唔係好清晰個情況
你下年先grad?
其實好睇你本身條件….本身學歷、經驗、專長、識唔識揸車、對住嘅最低要求係咩、本身有無錢俾你fing,識唔識人住呢度
呢堆information 緊要過「邊度容易搵min pay 工」,因為人人情況都唔同
本來有1m 都差不多用曬
你一家大細去讀書?
見住條假膠由上年鳩覆到今日
好耐冇入黎 仲開唔開po好
你知我諗緊咩
呢個係我最重點果樣
所以有冇friend呀前途呀唔係我考慮嘅嘢
呢啲可以等我儲咗鐘或者儲緊鐘有成年慢慢再考慮

所以我都係諗邊度搵min pay嘅工去成功儲鐘
所以就係唔知Calgary 搵呢一類工會唔會差一啲?
呢啲實多溫多呢啲工 我年幾前都係咁諗搬咗去多倫多 依家都儲夠鐘等埋糧單 華人工畀人撚係一件事 你去Calgary 連呢啲工都冇 你鬥唔過啲阿差
即係呢,如果你要搵min pay 工又要生存到一年,前提係你要有舊錢俾你燒,你先做到呢件事(esp Toronto and Vancouver),which 即係你要知你本身有無錢fing,對住最低要求係咩,有無朋友喺呢度Supoort 到你住。
識唔識揸車直接影響到你搵唔搵工/有幾易搵工(Toronto and Vancouver 好少少,無車都會搵到工,Calgary 就已經唔想comment 啦)
同埋唔好覺得min pay 工係你搵就會有,所以呢個又去番學歷經驗專長。
所以其實我真係唔係好明,點解無呢堆info 嘅情況下,可以決定到邊度最易搵min pay 工,仲要生存到一年
然後再上返去thread睇返 加拿大 加拿大 加拿大 post
再回望返呢知留言
有味道有味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞