加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
你覆錯人啦
BTW,認同你嘅講法,如果諗住長遠喺加拿大居住嘅話,香港沙紙真係冇乜用。
二手ok?
請問打完指模係咪唔需要upload d 收據?
th bro
等black friday or 去outlet
15 號交,24號收到bio request
今個月17號做完body check之後再冇收到任何消息.... 好煎熬
想問下如果份工每個星期時數都唔同,填stream B表嘅時候係咪要每個星期分開獨立填
1. 想問做upfront係咪當日做完,有張info sheet就可以即日apply OWP交埋medical exam咁?

2. 想問UMP body check大概需時幾耐?定係佢預約個timeslot就係?姐係14:00-14:30 係半個鐘完?

3. 如果唔upfront做,交咗OWP先等佢letter去做,宜家大概要等幾耐?因為遲啲想去紋身,唔想洗冤枉錢

4. 我係trans credit咁讀Top-up degree,已經apply咗WES,有交晒兩間嘅transcript,想問apply OWP嘅時候係交WES report + degree cert + degree transcript 就ok? 洗唔洗交埋asso trans credit嘅transcript??

感謝各位解答
Yep
1. 程序野建議睇女工條片,ump info sheet只係其中一份文件,check清楚其他文件有冇甩漏 齊晒先apply

2. 睇當日診所有幾多人等同幾多醫生當值,快既一個鐘內搞好

3. 去啲gp入面留意近幾個月其他批既人既timeline, 唔同時期既ircc有唔同速度

4. 交埋會保險啲 都係幾份連埋一份pdf 交,多兩版都唔會超容量/太麻煩。係咪真係需要 就點都有case係無交都批到 有啲人甚至無wes都得,都係睇你咩彩數 遇到咩手勢既officer,唔想賭就有咁齊交咁齊
想問下advanced戶口要幾點打過去先會兩邊都有人聼電話
假如唔見左舊passport而我係用舊passport整letter of introduction。letter of introduction validity 今年12月到期 最近補領一本新passport。

想請問我應該又點做,追完post都只係見到新舊帶齊
有個問題想請教一下
香港讀嘅Master of Science 中唔中到OWP 十年畢業嘅其中一個要求? 定係一定要MPhil 先算係 Master degree

咁點知新嘅medical係咪ok
冇做upfront medical ,諗住收信先做。
做完bio 差唔多兩個禮拜都未叫做medical instruction letter..

睇返details about yr application status, Review of medical results 寫do not need a medical exam, will send a message if changes 係咪正常?

申請幾耐冇status update 先web form 問?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞