加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
有冇申請緊PR嘅手足係返緊2份工儲鐘?
即係A工10個鐘+B工20個鐘咁樣?可唔可以咁玩法?
多倫多週邊小鎮 避開啲熱門大學/college 既地方 藍領工作應該易搵 壞處係好撚悶 難識朋友 一個人黎會好辛苦 無車好辛苦
有冇咩週邊小鎮嘅名等我可以搵下?
都想比多啲選擇自己
我建議你落地短租先 再狂send cv (本行/白領工) 唔好限係Greater Toronto Area
邊到請你就搬去
我做學校嘅
預咗搵唔返本行

反而想做啲藍領工
不過無相關經驗 都唔知可以點
白紙一係落地讀幾個月Trade College
否則就要打華人工 但預咗唔會幫你考牌
如果係工程相關藍領 你一落地唔建議做
驚佢又唔出T4 呢類工作 唔係大陸人又無熟人 好易比人呃
你最緊要係搵間正經公司 儲鐘 因為你都趕時間
想做既話拎左pr先再讀書+學徒
入去做要識人唔係既話=詐騙。
我都係阿媽帶我interview前老闆先入去做
Sorry想問多少少,佢入PR嗰陣填埋我,咁如果佢要我證明我哋兩個嘅關係可以點樣證明?因為我嚟緊先會過去加拿大,咁到時可以點樣prove?
仲搵緊 , 不過都係 Richmond burnaby 溫西果d
可唔可以講多少少 會係點詐騙?
呃我唔出鐘定呃錢?或者唔肯出工作證明?

係華人會呃人定白人會呃人 ?
都係咁嘅打算
諗住儲鐘行先
必要時會打2份工 都係做啲最低工資嘅工先
我諗都係啲快餐店或者coffee shop類工作
呢啲會唔會好啲?

另外有個大諗頭啲嘅諗法就係去滑雪場搵工
both,有華人工廠/酒樓要你比id卡佢影比會計/月尾都唔出糧
我唔知小鎮係點 但係多倫多市區 快餐店coffee shop通常都係印度人或菲律賓人為主
小鎮唔知會唔會易啲
你落地照send d 白領entry 工先(不限地區)
我自己覺得搵工都係睇運 呢到無話做藍領coffee shop會易搵啲

滑雪場我諗要有車先做到
Owp大概幾耐會批
今個月交左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞