加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
嚟緊6月去溫哥華有無TG GRP join下
走咗仲驚咩
我申請緊owp,想問下我老婆應該點樣用我配偶身份申請(佢唔係香港人)?
我22年中申請owp,medical exam已經過咗期,我上個禮拜做過,診所娘叫我要再upload返張information sheet比ircc,咁我係webform交返,但係佢就覆我Please be informed that we have no record of this email address in your application(IMM1295).

咁我可以有啲咩做到
想問下,一年個1560 咁計得唔得?

姐係佢話一年內要做足有1560

如果我頭八個月已經做超過1560鐘數

之後冇做野咁等多四個月啱啱好住滿一年後申請PR

想問以上情況申唔申請到PR ?
FAQ都pin埋仲問, 有冇伸手到咁
唔得

OWP係比你申請working visa 係加拿大做野,當你做夠 1560 小時 (一星期就算你做足夠168個小時都只會計你30個小時),咁除返開就係52 個星期,所以點都要一年時間先會達到申請 Stream B 工作時數個申請要求。
我1日返10個鐘,半年申請左
我用左65日時間日日返24小時 已經收埋pr 卡
我近排都有呢個疑問 有無其他人答到
我返pt 差唔多夠鐘就走去望望個網
發覺佢字眼改咗
To be eligible for this stream, you must have worked in Canada for at least 12 months full-time, or an equal amount of part-time hours (at least 1,560 hours in total) in the 3 years before you apply.

佢冇再講話一個星期只計30個鐘
所以我而家好撚confuse我到底夠鐘未
冇咗個限制我而家就夠鐘了

真係轉咗,可以申請了
屌唔知博唔博好
陣間佢話打漏咗就碌柒
1星期30個鐘呢個計法從來都唔係stream b特有
而係ircc既general rule 自然唔會特登係呢度寫俾你睇
有冇link可以睇到🙇🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞