加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

943 回覆
6 Like 1 Dislike
咁Stream b係咪預返要用一年半/兩年時間先拎到pr會好啲
乜都肯做都好難搵工
你知唔知加拿大失業率依家成7,8%
連飲食業侍應都成十幾人爭一個位
真心講
除非你搵到份到full time
話明運之國 你有無工番都係睇你有無運
唔好意思 有幾樣野想問下
1. 有無tg group條link可以share🙏置頂好似都無
2. 我見OWP land第2點建議有加拿大戶口?意思係香港RBC開定先?
3. 假設我同另一半都拎左OWP 同 SOWP 如果另一半儲唔夠鐘行stream B, 但我夠,係未都帶唔到佢申請PR?

唔該晒大家🙏
咁大鑊溫哥華服務業好似唔係幾缺人咩
睇左申請owp條片 想問而家document list係咪取消左Request for MedicalExam(required)?

我呢個stage洗唔洗CNCC
7/8月放暑假係最少文職工
你係做min pay藍領, 1個月搵到都唔係無可能
PR大概要等20個月up

最重要係你有幾多錢可以燒?
你個plan太理想...
運之國
你條plan 有冇計埋搵工 唔出糧
唔岩做
老細閪
比唔夠鐘轉工嘅時間
我真係諗做服務業,例如餐廳/零售,我預咗嚟呢度涯。咁搵工時間係咪預返兩個月會好啲?

錢既話頭半年應該住親戚屋企,嗰度包食住。趁嗰段時間儲啲錢加之後keep住返工應該問題唔大

哩個plan真係理想plan嚟,我主要係想知個plan可唔可行,要行幾耐可以再調整
有親戚就問下有冇介紹仲好
哩度識人好過識字
搵工我預一個月至兩個月。唔出糧就真係冇諗過,你意思係試工冇糧出,拖糧定其他

服務業我喺香港做過幾份,好多都係手板眼見功夫,用錢買你時間,應該唔會唔啱做

比唔夠鐘轉工嘅時間係咩,即係你未搵到第二份工就炒咗你?
我有問,佢未覆
我覺得真係睇你決心有幾大,唔係話你個Plan有幾完美幾周密,而係你識唔識執生/調整

就算你Plan得幾好,到實際執行個一刻都可以有好多變數。唔係話想打擊你,不過現實情況係真係可以好worse,你而家就咁諗可能覺得捱到,但到左加拿大面對嘅心理壓力(難搵工搵樓儲唔到錢、朋友家人 etc) 都可以將你擊潰,更加唔好講有其他現實問題

唔係想勸退,但我覺得心理建設重要過呢啲planning
唔出糧意思你當係要你追糧/拖你糧
比唔夠鐘意思係你比人cut 鐘/ 比唔足一個星期30個鐘你
我都知現實同個plan係唔一樣,所以上嚟問吓,主要係想大概睇下會有幾唔一樣如果話我一落機去到個親戚度,佢突然話冇位俾我住咁就真係大鑊。

我個plan主要係想睇吓呢條路可唔可行,行幾耐/行得辛苦好多都未係問題(至少呢一刻我係咁諗)你都講得啱,雖然我係預咗嚟涯,但捱唔捱到未試過真係唔知
正常應該唔會出現呢啲情況?定呢啲情況喺加拿大已經係常態咁嘅話真係靠到時執生,可能搵份full time/幾份part time返
如果你服務業 即餐廳
你預你7 8月黎 當你一個月搵到工
到左10 11月冬天黎你就可能比人炒/比唔到咁多更你
因為落雪冇乜人會出街食飯
11月- 3月都係飲食業淡季
我自己做嘅公司唔算細
自己比較好運6月黎到兩個星期搵到本行 之後朋友介紹入左依架呢間公司
所以係咪正常情況答你唔到
你有親朋戚友接應你已經煩少8成嘅嘢。你應該只係需要煩搵工。應該係話唔係你想做服務業就會做到。 如果三個月都搵唔到min pay工,咁你執生啦
呢d一定係keep住同親戚contact
邊會突然反口
睇下會上連登呻果啲多數都喺toronto

vancouver個post 永遠都係推唔起
大部分人都唔愁冇工開
雖然本行都唔容易搵,但比較少完全搵唔到工
然後放假就去遊山玩水睇櫻花落美國
邊個得閒上連登9 up

但係次次咁講就會比人屈
話咩去得溫既都係有家底/有親戚接濟
即係依家溫哥華喺服務業方面易搵過多倫多?

我以為溫哥華同多倫多一樣咁難搵工,所以冇特別講話係去多倫多定溫哥華
公道講句 拎張PR都有著數
如果你要求唔高既話其實好難搵唔到
因為呢邊真係好多華人老移民
服務業都係偏向請返華人

F&B就低人工啲普遍min pay 多少少
倉/工場類就大約20蚊個鐘
有返幾年車牌既去做送貨22蚊起跳

冇錯溫物價係較高
但係搵工容易超多,所以其實冇咩問題
兩個人過黎租一房condo 都輕鬆生活到
一個人就建議夾租/basement

唔明個個9衝去多倫多做乜
明明兩邊生活成本差唔多
但睇落多倫多特別難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞