加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
?做咩
想問下點解唔用Citi Plus 直接射錢去CA HSBC, 要兜多個彎咁做?
反正Citi Plus又無手續費
各位師兄,小弟最近申請緊owp其中一項要學歷認證and成績表同畢業證書,想問可唔可以用手機scan成績表同畢業證書(因為得紙本)
Citi Plus冇手續費,但加拿大銀行收電匯會收
你想慳埋呢筆就要用HSBC Global Transfer
不過呢個玩法3月15之後就收皮
我都係咁整埋一份pdf
師兄已經批左?
上年都係咗整 點解今年唔得
FG?
加拿大冇standard
各位師兄,我今年6月畢業,但係我又想早啲申請定OWP, 請問可唔可以預先申請?
預先申請埋個pr都得
Sorry,😂我意思係,有無得一出成績,問學校出份證明先,跟住就apply owp, wes 嗰啲可否後補
如果預佢大半年時間批owp, 要25年先出發,26年8月就deadline, 怕時間太抆,有得早一個月出發就多一個月時間揾工
見過人話certifying letter上面無award date會俾人reject

如果有award date就唔知, 但你一日未confer其實一日都未算有degree, 你自己決定搏唔搏喇. worst case係你用張certifying letter報, 但佢慢慢搞搞到你degree都拎埋, 然後你再聯絡佢佢無反應 (佢好興). 唔sure withdraw係咪即時, 如果唔係到時就卡死左, 個人建議等埋會好D, 但真係好抆水(我估都係秋季拎架啦?). 因為而田家加拿大市道太西搵工極講運, 你如果無人照或者前世唔係救過地球做過乜好事o既話, 我諗你預至少年半先安全少少, 唔少人話搵半年連min pay都搵唔到
唔洗,完
Body check好似係一年期
🙏🙏,咁我等埋學校出齊證書,攪埋WES, 可能都成8月。尷尬位就係25年先出發得,26年8月已經deadline
想問我唔小心miss咗體檢封信,岩岩睇返過咗30日,想問下要點搞?
我睇到已經拿拿聲book咗體檢
加拿大移民工作搵工憤鬥區 (7)
https://lih.kg/BGkAaxX
#433 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

強烈建議各位手足睇清楚
駁唔到
Owp 8月申請,今日拒絕左

佢話我無提供證明indicates 我啲學歷

但係我交左申請後一星期已經係wes 做左eca ,我自己一早已經收到我個份copy,wes 又有send 比ircc 嘅record ,裡面寫到明我係diploma (2-year)

ircc 期間又無問過我要我補文件,就直接拒絕左我個申請,連解釋機會都唔比

完全唔明白咩事,而家又要重新申請過

想點撚樣,真係嬲到哭撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞