加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
想問大家申請owp 係咪無資產限制
已經上網搵過應該係無
但想confirm一次
同埋申請owp要半年先批到嗎?
正常,我見timeline有人係bio request先,做咗bio之後medical應該都好快出信,最多等10日8日
冇人睇你資產
OWP睇運氣,兩三個月內搞掂嘅我都見過唔少,當然半年或者以上亦都有
唔該曬巴打
想問多少少巴打
T4係每年固定時間出 定可唔可以叫佢提早出
如果大約2026年5月先儲夠鐘
怕已經拎唔到T4申請stream b
T4應該係固定時間出(好似係二月三月左右)
按道理如果你唔係咁啱一月二月入職嘅話,正正常常打一年工夠鐘申請Stream B嗰時應該起碼有一張T4。
當然除非你係1月1號入職,通常你第一張T4應該唔會顯示你出咗52週糧交咗52週稅、EI同CCP。張T4顯示夠唔夠52週都好,總之有收到嘅話就交,冇嘅話就唔交。其實都只係當一個有力的evidence而已,唔需要太過緊張。
最緊要係交到employment letter加pay slips,有呢兩樣嘢佢就搵得到你個SIN同對得返個employer,咁employer有冇交稅、EI同CPP都一清二楚。
原本我同我先生上年年中起行起行,但我先生佢上年有cancer, 所以我地延到今年先出發,佢已經做左medical exam, 交埋醫生信, 同埋見左護士做生活習慣同記憶力評估,亦都up左info sheet上webform, 想問點先知medical exam係咪pass?(web form未應)謝謝🙏🏻
我都係 請問你6月幾飛?
又想問下各位師兄知唔知owp體檢果陣洗唔洗空腹聯合醫務預約果度唔見有寫。同埋我見佢要帶免疫接種紀錄,係咪即係covid果針?thx
明白 唔該你
仲未買機票 諗住用miles換
我前排用左miles換 當慳少少
唔洗
可以帶埋
巴打最後成唔成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞