加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
你意思係如果medical exam fail, 佢會電話打黎會直接同你唔pass?謝謝你
Blue cross
買咗半年,無用過,退番3個月,直接退番落張credit card
想問我同另一半已有owp,佢已差唔做夠一年,佢準備可以申請PR,想問佢如果有PR我係咪都可以直接申請PR?定都要做夠工時先?
咁之後攞citizenship就係咪要兩個人都三年先至可以攞?
巴打本來已經去咗?不如留個contact 我之後都要搵地方
Tg@G9GWP
申請 owp 12月頭已經交晒文件 過晒bio medical
三個月冇update 結果係咪正常
有冇brother 有tg group 可以join, 我十月會出發
ching 你去邊個城市
ching 我黎緊7月都黎加拿大
又係發生好似你咁嘅情況
又係要搞新passport
希望跟你個方法做會ok la
唔該各位想請問一下收到話reject咗我owp申請
理由係未提供足夠資料,話要complete 10 years of history with no gap
請問姐係邊份表填漏嘢?定係employment record?
同埋我係咪要重新交過份申請同費用呢?
Thank you very much
原本想去Toronto, 但家下都能會轉國家
認真,呢邊應該有一排霉
唔信講中文嘅自己去YouTube search近排勁多人頂唔順leave Canada
有得揀考慮下第二個國家啦
而且加拿大pr左之後bno都寫左話會閘你
咁大鑊?
師兄有冇相關YouTube link?
下 會閘…
係呀
近兩年瘋狂收人, 單單上年收左100萬個留學生 + 50萬個PR, 仲未計一堆香港咁嘅pathway同一堆refugees. (FYI 加拿大總人口先390萬, 淨係計留學生都已經每39個人爆多1個人出黎.)
然後又唔知做乜俾D留學生可以full time返工, 加上而家經濟差, 工少屋少人又多, D招聘會下下打蛇餅圍住條衝轉幾個圈, youtube你會搵到一大堆片. 不過黎唔一定搵唔到工嘅, 乜都爭餐死咁囉, 好彩搵到本行就上到岸.
同埋人口問題要時間消化, 佢年頭俾人屌爆先肯cut少少留學生配額, 但人口呢D野一向短期內解決唔到. 而且佢都好堅持要繼續大收人, 我諗下年大選換人之前都唔會變.
總之多D留意當地新聞, 同埋上外國人多嘅forum收下風再決定啦, 呢排 reddit 個r/Canada 入面堆人兩三日就發一次癲想食左杜魯多咁

至於BNO就呢個:
https://assets.publishing.service.gov.uk/media/65b92f02ee7d49000d9849f6/Hong_Kong_British_National__Overseas__route.pdf

p.25
an applicant for the Hong Kong BN(O) route with a permanent or settled
immigration status in another country would likely not meet the ordinary residence requirement for entry clearance.

因為BNO要你係香港住先有丫ma, 外國留學嗰D都計你
但你如果拎左PR再諗住過去就....自己賭下批唔批啦
最近係咪所有人PR申請都冇乜聲氣?
而家真係多到你youtube search Canada 碌落去就會有一兩條

求其揀條近排嘅俾你啦, 印度仔拍嘅
https://www.youtube.com/watch?v=SXe-PmxJRhY

同埋job fair d片 Calgary, 又係新鮮滾熱辣11日前拍
基本上而家東岸到西岸, 溫多哥到多倫多到到都係咁
https://www.youtube.com/watch?v=0-ZUGB0TDQo
單拖冇人冇物唔好黎加拿大 垃圾到仆街
原來係咁 唔該你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞