加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
想知大家最近owp timeline係點?
我8月尾submit 但status完全冇更新過
8月11號apply 做曬指模&medical
宜家Background check & eligibility 同時in progress
想問有無人試過要求CNCC/Police Certificate extend deadline?
收到email要求香港CNCC+英國Police Certificate
第日即刻執雞搞掂香港 但英國果面講明停急件service
仲要收到form比曬錢之後要15-20working days excluding delivery
好驚趕唔切
我8月8號apply 啱啱上個禮拜先收信話俾錢打指模
唔係行stream B, 不過想分享下
見小紅MALL請人,會先試工,就去見下
見工個日見佢有個list,我朝早見工前面都有十幾人,後面我估重有一堆
佢要求可以舉起30磅野,咁當然可以舉到
見完第二日就叫我星期一返工
同一日返工4個人,兩男兩女
兩個女仔派左去單跟執貨
佢地有個大電子board,show晒排名,太差係會炒既
男仔就係做搬貨,當d女仔執完貨,就會送過來,你就落晒d貨先
然後就逐盤逐盤上運輸帶,一個人執貨來最少9盤貨
佢大概有10個人同時執貨,同一時間會有幾個人一齊來落貨
然後打包個班唔夠快,個運輸帶會塞滿晒,地下成地貨等上
你又要將運輸帶上面既野吉盤執走,又要放番好打包左既貨
有空位就將地下既貨搬上去
基本上唔會有時間休息,飲水去廁所都無時間
又搬上又搬落,全日我估大概做左4,5百次彎腰拎貨上運輸帶動作
第一日返完,隻手隻腳條腰係攰到郁唔到咁
第二日返工另一個男仔已經唔見左
咁我頂住照做野,朝早得我一個照搬貨,但明顯速度慢過昨日既
下晝佢見我慢左就轉左我去另一個位,幫手分好d pack好既貨
邊d ups,fedex,canada post咁,呢個位就要分得準,但唔使點彎腰舒服d
另一面上貨個度點呢?見個叔又帶左另一個候生仔來做番我昨日做緊既野
放工前其實想同佢講休息一日再返,如果佢唔肯既我都諗住算,直接quit
點知佢就出手先,話試工完成左,需要你返工先再通知你,呢兩日會開票之後叫你來拎
咁我真係嗱嗱聲執野走就算
我自己覺得佢搬貨呢個位跟本請唔到人長期做,有個阿叔做緊
淨係佢做搞唔掂,我見佢重有戴住個腰封護住,跟本呢個位勞損肯定勁
咁佢就用試工既方法,每個人來做一日兩,然後就叫你唔使返工
因為做多過兩日我估你都頂唔到,體力下降會慢左
唯有就係不停換新人,呢個位又唔使點用腦,就係不停搬野,咩人都得
如果有人搵工就留意下,男仔入去做都肯定1,2日走
女仔或者執貨可以做長d,但應該要好醒目可以好快追到進度
唔係到時排包尾,一樣話你唔掂就叫你走
咁佢呢個做法都幾on9
咁多個員工輪流做呢個最辛苦最勞損嘅位咪唔會個個都做唔長
例如日頭做咗搬貨 晏晝咪調轉去分貨
再唔係就分開兩三批人 每批人輪流日子負責搬貨

對大家都有好處
對個工人嚟講唔會勞損得咁勁 對間公司嚟講個工人又唔會攰得濟降低效率

不過北美嘅華人公司仲衰過大陸 九成九仲用緊5 60年代嘅經營思維…
有無人 安省 要上網電視電話plan?
我有某公司promo
最on9都係無得休息既,真係係衝衝衝咁,乜人都死
同我一齊第一日做個男仔話做過間鬼佬倉
每2個鐘都最少有15分鐘休息
良民證都係你係其他國家有無犯過事既證明
加拿大自己唔係會有記錄查到咩,要你比就好奇怪喎
睇晒教學,請問依家stream b owp (IM5707E, IMM5713) 同swop (IMM5645) 呢三張關於家庭既form 係咪打到中文名,save 完再開都無變亂碼 就等於ok ?
教學有話唔洗打(舊form),會變亂碼,但新版im5707e 教學又要打中文名,另外兩份舊form 我又打到中文名,有d 混亂字應否另外兩份舊表都打埋中文名?
有冇人8月尾apply仲未收到biometrics request
我8月尾apply 到依家未轉過status
想問下你background check 個message 係點
我approve左喇
Background check個陣係status tracker個到係寫in progress咁
佢有request 叫你做無犯罪?
暫時唔知點樣contact IRCC
好似無email比你conatc

大約兩個禮拜之後
我8月中APPLY... 個陣BOOK定9月去做無犯罪...但一直冇收到通知....
見人地啲TIMELINE又唔覺要做既...
有冇人book指紋個個網成日入唔到?
手機就係咁個兩個網好似循環咁,係咁loop極到去唔到登入個度
電腦就error 1015
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞