加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
大家唔好搵,去到有30蚊30Gb
請問mpf 提取依家係咪間間mpf 都要提供落地金紙先批到
有冇未做UMP就交咗owp申請嘅巴打share吓啲timeline? 我10.5收到bio request之後到依家都未收到medical exam request,唔知係咪正常😫睇post好多都係一次過收到兩樣嘢咁,所以有啲驚
本人timeline:
9.15 submit application
10.5 biometric request
10.12 biometric completed
多謝晒大家🙇
早過你2個幾禮拜交,biometric 都未收到
你都係未做UMP?我聽講做左個timeline可能會唔同
做咗都係要等
有無人試過張5707E from係bug咗 填哂之後save, close file再開翻 section B Children個日子會無咗 我down完再填都係會咁 應該點搞
講緊NOTE 2個 I certify I do not have any natural children個度
啱啱先發覺我Request for Medical Exam未tick到yes就upload左(利申冇做UMP)
有冇人知依家可以點做?照等佢地request多次form?我都會send webform但係唔知有冇用添
想請問加拿大eTA如果綁左落BNO而唔係特區護照(OWP填左BNO)
咁係需要入境時出示BNO就ok? 買機票同出境都係用特區護照?
好怕落地先出問題唔該
同埋想知依家申請OWP過去仲需唔需要良民證?
見以前既案例會收到信轉寄去警署

我係IRCC上面已經收哂兩封correspondence話OWP已經批左. 但好似仲未收過要求良民證既document. 正常會係ircc個application page會收到定係email?
計下日期 啱就去得
不過如果係咁 你直接quit 可能仲好
呢邊你揸住香港degree同廢紙冇乜分別
倒不如你拎完pr 用你個asso 成績去報local uni好過啦
當你有pr 之後domestic學費平好多
同埋會有好多福利 e.g生活費津貼
利申:Hku grad
我個medical result就過一年
所以襯佢未過期已經上ump做多左次
做完之後姑娘話佢地會同加拿大個邊update
我自己都web form up左張新既information sheet
但係過左成兩個月我都未見ircc個system有update
有冇人知咁樣係咪正常?
我見d人話如果本身result過期 ircc會email提人update
但我到而家咩都收唔到
pr都未必拎到
有fd, 永明落左地交金紙copy就拎到,係manual life 玩野要埋employment contract
幾時先,早一兩年係好鬆手
上個月到
ching你有冇update
係間餐廳番左兩個月工,冇簽合約,淨係得份入職證明,每次出糧都冇糧單,得張打卡紀錄。今日辭左職,如果老細唔俾糧單同T4 我,可以點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞