加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
住加男人收到IRCC條數原來最近一兩個月真係得返單/雙位數OWP申請
2026就落閘

依家先申請owp要時間批
批完買機票出發又要時間
落地搵工又要時間
然後仲要做滿一年先入得紙

未必夠時間啦 少人申請OWP好正常
依家討論申請PR先係majority
OWP洗唔洗考ietls?好似PR先要?
等睇26年畢業苦主group
前排有個手足話fake new 正視聽
其實係嘩眾取寵,當時講到係PR申請咁,但其實係講緊OWP新申請

2026年中要儲夠一年,啫係2025年中要一定搵到工

計埋你搵工時間,啫係下年年頭要到埗

申請owp 可能都幾個月到半年,咁宜家幾個月應該係水尾新申請了
可能又有一堆deadline fighter呢
記得之前owp 臨deadline未announce extension時
有港孩出黎申手叫救命話「而家先知加拿大就deadline,我真係好想去但我好驚報唔切,有冇人可以教我點報」
其實,想用owp去嘅,都去得七七八八
我OWP 成功申請到,不過仲未賣到樓呀屌

D ching講果便又難搵工
聽fd 講果邊搵cheap cheap工唔係太難, 但儲夠時數等批PR就大件事, 批得超慢,當然就算permit過期仍然可以申請臨時嘅permit繼續做嘢/居留,但係心理上會勁唔好受
owp唔使 pr要celpip/ielts
交咗兩個月乜嘢update都無
IRCC睇都未睇個application
我準備下年做deadline fighter
我自己都無頭緒
但我比較唔鐘意城市地方
睇咗啲話calgary會近啲國家公園果啲地方
但係唔知搵工情況係點

我見隔離post係咁屌多倫多難搵工
不過好似好多都係it相關

我諗住第一年乜都做 搵唔返本行都算
最緊要儲夠鐘先
做下餐廳 cafe果啲 我諗都唔難搵掛
官方答你梗係要
但你唔講,加拿大點會知或得閒查你有兩本passport
thx 巴打
可能有tax refund 喎
想請教咁多位師兄,我諗住準備過黎翻Healthcare嘅工,已經考到佐加拿大依邊嘅牌
嗰邊嘅HR問我個OWP係咪容許做翻醫護嗰啲
係咪冇任何限制㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞