加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

942 回覆
6 Like 1 Dislike
佢cut TFW咋ma, 你地都唔係TFW
用LMIA 草夠鐘,上年12月已入紙pr, 但close work permit 今年中expired ,有小朋友係到讀緊書,可唔可extend work permit
各位師兄,我黎緊應該落地喺溫哥華攞個work permit,然後轉機
請問係咪一落機去移民局搞OWP手續,過埋海關,然後搵翻相應嘅登機口就OK?
因為我兩程都係搭Air Canada,係咪唔需要攞行理的?
行*李*
諗咗幾日,都係今年gap year去加拿大做嘢好啲,各位可唔可以幫我睇吓個plan有冇問題

1. 用hku space associate degree申請wes
2. 申請owp
3. 5月中,大學完sem
4. 7/8月去加拿大(呢段時間係咪好似易搵工啲)
5. 2024年10月開始返工(我當一個月搵到工)
6. 2025年12月申請PR (係咪申請完PR之後等20個月批咗,之後先可以出境)
7. 批咗PR之後返嚟讀返剩低嗰一年書
8. 返加拿大,喺加拿大讀一兩年書之後再搵工
9. 入籍(係咪要連續住3年)

Thank you
當一個月搵到工咁樂觀
一係你好有料
一係你乜工都肯做
就咁睇好似冇乜問題
我乜工都肯做,因為我asso嚟,而且文科嚟PR之後應該讀書轉行
7、8月應該大把留學生同你爭租盤
如果只為PR同咩都肯做建議遠離大多大溫
我有親戚識有寄宿家庭喺溫哥華,應該會喺佢度住幾個月適應下先咁應該冇問題掛
有人接應好好多啦
落地唔洗煩搵樓少左50%煩惱
有冇人前幾日入境佢話張金紙要寄畀你?
依家都未收到好驚寄失 又好多野都搞唔到住
你喺邊度攞,唔係即場攞金紙嘅咩?
Vancouver
唔知點解個日佢要啲人第2日黎拎/郵寄
個point唔係你肯唔肯做而係人地肯唔肯請外加你儲唔儲得切
而家搵工full time難part time易, 你計咁盡俾人炒一鑊就仆街, 呢邊炒人當食生菜
更正, part time其實都唔易, 手快快打錯
我當今年8月去,stream b 2026年8月31號截,兩年時間儲鐘係咪都有機會唔夠

定你意思係我PR之後嗰啲plan未必趕得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞