加拿大 Stream B OWP 討論區 (19)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我打算帶150萬左右同我女朋友一齊用嘅 黎捱一年
希望唔需要頭1-2年就用晒

所以你講呢句min pay工要有學歷經驗專長 好似已經同我想像中嘅min pay工唔同
因為我認知中嘅min pay工係好似香港做樓面/cafe/便利店果種
加拿大做呢啲都要有經驗?定還是無人肯請呢?

我哋有車牌嘅 所以住遠少少都可以接受 不過又返去第一個問題
住遠咗會唔會都有min pay嘅工作機會呢?
果陣未有錢
係突然轉咗10年內畢業 突然就開返條路比我哋
啲錢係囉盡晒架啦
所以其實都有壓力
我唔係18/22啱啱畢業喎

所以點解成日提想搵min pay工
其實係個保險線
搵到啲好工梗係好啦屌
拎住150萬諗加拿大
你係好鍾意加拿大定係冇bno
錢你夠有突架喇
出發到不如今年去
你最大難關係個時間
而家個市況你遇年半都有風險
我係唔鐘意英國 🇬🇧
感覺上北美對我黎講吸引啲
我鐘意玩戶外活動
可能咁諗好幼稚
不過我哋係想住長遠 唔係諗住囉passport就走
都會覺得生活方式同環境呢part係加拿大啱啲
錢係夠嘅 ,有車牌絕對係advantage。
我身邊大概有兩類人,一類係本身香港專業人士有牌,過到嚟係等緊專牌,大部分都可以搵到本行相關次一級嘅assistant 工作(因為呢度好多有牌嘅工作都會有related 嘅無牌assistant 工作),呢班人搵工無問題

第二類係非專業人士,喺香港無牌嘅一堆人,可能本身做開IT、文職。基本上呢堆人搵工非常困難,佢哋嚟到都aim at min pay 工,即係飲食嗰堆。

同埋我諗我重點係你條timeline 好rush 。做min pay 工搵工唔容易,確保中間唔會俾人炒/唔會被cut 鐘都好難,因為完全out of 你control。

所以如果你要做deadline Fighter ,除咗搵工嗰下,仲講緊係要所有嘢within timeline ,再加sustain 到一年。我之前所講嘅所有嘢,都係幫緊你呢三個目標。
當然唔係discourage 你嚟,但要做好expectation management. 點講都好,我覺得嚟外國生活點都會係人生一個好體驗,你亦都會了解自己更多
唔會discourage la 好多謝你認真回覆我就真
多得你哋覆我先幫我諗得清楚啲
我都好驚同女友諗得太簡單

我本行係學校做老師
所以預咗唔係你講嘅專業人士
我都係跟你講嘅第二條路

不過想問 比人cut鐘係咪一個好常見嘅事?
有無諗住轉牌?我身邊都有朋友轉到老師牌。
同埋education 我覺得呢度唔會難搵工喎(at least in Toronto), you can try daycare center/ private school/ SEN centers, turnover rate 好高。
反而你aim 飲食嗰d min pay工會埋沒咗自己優勢不特止,仲要同好多人爭。
你應該aim at education 相關又唔駛有老師牌嗰堆工,咁你先可以西走嗰啲人,enhance 自己competitiveness。

Cut鐘與否就睇運啦。我覺得都常見,始終好多hourly pay。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞