[DC綜合#23] SDCC 2023, Blue Beetle

948 回覆
2 Like 1 Dislike
最後只會係一貫dc animated 風格
仲要魔改某啲位
識玩嘅下年Watchmen動畫一定係剪返海盜故事個動畫出黎做一集就算
早兩晚睇咗The Batman,有啲後悔當初冇入戲院睇,除咗一開頭太黑之外啲攝影靚到,表達方式同漫畫好接近,尤其頭尾啲獨白
btw有冇人覺得Robert Pattinson把Batman voice同how it should have end個Batman好似
攝影係好高質 但劇情..
套戲既色調係表達佢心境轉變

其實套戲好多野可以講
導演用鏡頭既擺位視角表達謎語人同蝙蝠俠係一體兩面

腳步聲專登整到似西部牛仔呢啲行私刑既

追逐戲個幕將個主視角放係企鵝度又係一絕

The Batman 係成套戲一路流動去到個一下令你感受到希望
而唔係將一堆代表希望畫面既 gif 砌埋做一套戲
imax batmobile 響engine 一生難忘
係近距離食shotgun 果part 怪d姐
慘被改編
夠cult,而家大家先明佢係Batman 1966精神續作
套戲比較似講Gotham城其中一件大事件,多過似講Batman,應該改名做Gotham City: The batman
三次入企鵝夜總會都好有鋪排
唔會掛
由講batman is vengeance 打擊罪犯私刑者
轉化為gotham 嘅hope
至少batman 自己本身改變左心態唔再係只為復仇而真係想為gotham 帶來希望
都係以batman 為中心
係警局暈左無人理無人想睇佢身份
我覺套戲係賣style多過內容
我都唔記得有呢個橋段
佢啲橋段其實好唔合理
好多位都拍得好好 但啲唔合理位真係令人好出戲 仲要係有幾個位否則真係挑戰到三部曲
滑翔咁樣仆街都可以無事
佢有cape嘛pattison係飛飛下撞親高空跌落地 仲碌左幾野 下一秒就無事企起身

利申 覺得the batman好睇 不過真係好唔中意佢套飛鼠裝 好柒
佢都中意mos啦
Mos佢監製
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞