咒術迴戰(39)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
補充番佢地兩個當時未係特級術師
之後先正式成為特級術師(漫畫有特別講99因為兩人剛成為特級術師過黎打招呼)

第一季第一首Op接近第一幕劇透得比原作劇情仲要前
第一次作戰佈下一連串陷阱到最後係唔係成功左
佢成功制伏55555成功殺死天內, 全部都係佢事前準備功夫做得足
佢個準備功夫無包到要打第二次遭遇戰, 呢個係意外黎唔係大意

而且第二次甚爾只係輸自己自尊心身上 佢自己都講左平時佢唔會打直接著草, 只不過係面前係御三家頂點佢自尊心作祟先會應戰
如果漫畫3集=一集動畫都應用到喺打戲到,咁就一定唔會一集經歷七海同釘哥死
但唔知mappa會點縮就動畫進度,因為打真人都打好耐可能真係一開波七海死同最尾釘死一集,跟住東堂救援直到假油出現一集?
動畫殺兩個
同一星期漫畫殺一個
希望嗰時55555同宿儺之戰已經完咗嗰時應該係現實世界兩個月後嘅事嚟
下集反cup

唔止op1, op2都有
嗰時虎已經算死過一次
同埋op1最尾係宿儺手指浸落水跟住長出草準備開花,但係未開,到op2一滴水後影虎仔再開花,死滅魚圍住花游
唔知嗰朵係咩花,但照咁睇水應該就係宿儺領域,手指=宿儺,依兩點應該冇錯,但有可能開花=虎仔,然後死滅魚圍住花轉所以…希望係腦補太多如果今季下一隻op虎仔附近仲係有死滅魚,佢應該真係死硬
我唔知你係到想表達d咩 我冇講過佢失敗/唔成功 佢個plan 係成功而佢冇確認殺死五条(斬頭)係佢大意
如果佢冇大意而係去斬左個頭(當然你可以話佢冇情報指五条識反轉術式但你要諗對方可是有六眼同無下限既五条)
佢一定冇諗過要打兩次 都係果句一開始斬頭就冇2次戰
都唔會有覺醒(但劇情需要)
第二次佢自己唔走另一個話題
所以一直都講甚爾準備功夫足以令佢完成第一次任務,斬唔斬頭唔影響佢任務內容又點叫大意

佢係佢意料之內ge事情做到最好就足夠
意料之外ge事如果就叫大意的話
咁所有意外受害者係唔係全部都係因為大意而死
佢自己講佢殺左五条但佢冇去檢查有冇死到 同確實殺死仲唔係大意係咩 雖然唔影響佢任務 但確實係大意
但大意同佢之後死冇關 佢死係自專心要同覺醒後既五条打
唔好誤會唔係講緊大意令佢死係大意冇殺五条
我講緊一集算係話 2打6角色 一次過死就算唔好係到拖
虎仔最後大機會死 一開始就係為咗被眾人擁護咁死先做咒術師 究竟主角團最後會淨返邊個
你話釘哥同七海係二打六?
冇記錯好似七海死完
轉個彎到釘姐死
你個大意到底點定義
1. 殺死天內任務, 甚爾有邊一度做得唔夠好
而佢做得唔夠好ge地方影響左佢D乜野
就算55555係六眼+無下限都唔係大曬, 甚爾戰術成功就已經講明左
由過程到結果完全睇唔到甚爾大意ge地方
漫畫畫曬比你睇成個過程, 已經無如果ga啦

你所講ge斬唔斬頭, 到頭來根本就完全唔關任務事
不過都可以話虎仔俾乙骨殺完再救番係死咗第二次,咒術動畫啲op不嬲會劇透漫畫劇情,op2其實已經有好多澀谷戰嘅細節,話唔定op2死滅魚係代表虎仔第二次死。但如果下次隻op虎仔再有死滅魚跟應該就真係死,而且係漫畫未畫到嘅死,因為直至而家虎只係死過兩次

但睇到mappa將動物寓意角色命運運用得如此精彩,我估虎仔最後都係兇多吉少希望佢臨死前可以做番主角
佢由頭到尾個目的係搞掂星漿體
殺/消除五条只係達到目的嘅一步
而佢都成功達到目的同埋完成任務之前無大傷
咁佢點解會係大意??

甚爾人設一向都係為咗錢就會賣命
其他嘢唔係咁在乎
五条只要唔會妨礙到佢做任務
最後是生是死佢應該唔care啦
你鐘意啦 佢大意左冇確實殺死 我講左好多次
大意既定義跟據Google 疏忽、不注意
你唔鐘意用大意 我可以講佢疏忽冇確實殺死五条
佢不注意沒有確實殺死五条
你開心未
我都講左佢任務十分成功 大意同任務冇關
我都好鐘意衣個角色 但係你真係要講佢唯一不足
就係大意冇殺死五条

ps不是五条fans
我覺得55555未死係個意外,但唔會係大意。
兩者其實係有分別,不過有啲難解釋
你唔確實殺死你點確保任務成功 你唔好結果論話之後完成左任務
佢要排除五条係首要任務成功既條件佢應該要先確認五条既死亡 之後去殺星漿體
Anyway就算佢大意冇殺到 但任務都成功
佢唔係大意以為佢已經死左冇斬頭 就唔會有意外比五条學識點用反轉術式
無野搵野黎講
你到最後只係將"意料之外"同"大意"拉埋一齊黎講
甚爾本意都唔係為左殺五條而係天內
如果甚爾浪費時間落五條身上, 而天內成功天元同化, 咁任務係唔係失敗
一直都講緊準備功夫做足係任務上而唔係殺五條上
只不過你將殺五條講到變得好重要先會夾硬話甚爾大意
都係一句, 如果因為意料之外ge事而死, 你會唔會檢討受害死話佢大意左

10年前見到架車, 10年後比同一架車撞死左
你會唔會話死者太大意無喺第一次見到架車嗰一陣打爆佢
浪費時間確定五條死亡, 你又可以擔保天內唔會喺呢一個時間同天元同化

唔睇結果唔通睇你幻想?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞