咒術迴戰(39)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
個分別你咪講咗 秤係因為佢嘅領域特性獲得buff幫佢回咒力同術式 呢個係佢嘅領域能力 係special case

而五條悟係直接用反轉術式 咁咪就係直接新落去嘅設定囉之前根本冇提過反轉術式產生嘅正能量係做到呢個效果 乙骨跟住自己都嘗試解釋 講咗大堆嘢 最後個原因就係五條老師勁

之前芥見一路都用咗好多篇幅去鞏固咒力 術式嘅原理同設定 咁樣突然加設定 好難唔令人覺得突兀 既然五條悟做到 咁係咪個個只要識反轉術式就做到?如果做唔到係因為乙骨講嗰個治療=/=冷卻嘅關係 咁五條悟而家做緊嘅嘢咪就係違反緊反轉術式個設定 姐係原因就係五條太勁 呢個我真係接受唔到
佢中無敵個陣咒力湧出係無限喎
咒力多到比人爆頭前自動咁回復好
55555就算手動mode都唔使好耐咋喎
咁就假設咁講
無可能岩岩cd個位係邊度? 點解唔可以一早cd好,只係唔用?
最接近果兩條癲佬既乙骨都質疑呢個用法係咪可行
反而有人覺得乙骨之下有人做得到
而且劇情上係有提過乙骨 硝子對反轉術式產生正能量嘅原理運用係比五條好 佢哋係可以控制正能量治癒其他人 而五條只係可以幫自己

我介意唔係咩C唔CD論 因為對我覺得有問題嘅地方冇衝突我係介意寫到五條可以隨便突破原先嘅咒力設定 而嗰啲設定係之前一路用咗好多時間鋪排
今日追完漫畫 55555 唔好死呀
不過55555 贏嘅話故事好似有啲難作落去
話晒虎杖 伏黑先係主角

咁我會覺得係 對55555同宿儺既實力預設既問題黎
好似HXH咁一開始既念能力六角形咁
都話 主能力只能向兩邊發展
但會長 佢強化系玩到具現化系咁
會長唔可以以平常既獵人做比較
蟻王避唔到個炸彈 都好劇情殺
55555同宿儺唔係就同樣情況?

就#592 我講既"由最開始 55555同宿儺既定位就係強到無用過全力"
其實之前D打鬥 無呢樣野只係其他角色唔到水平
再者55555最強呢樣野係第一集就開始吹奏緊
自己覺得又戰力既崩壞 未超出預期
係會長出黎之前都唔知係可以超出個六角型
到基路亞個妹出現成個世界好似唔同左tim
可能柒樣就係式神嘅伏線
另一樣野諗唔通係其實可以點樣救惠?
如果可以分開佢地,虎杖果時都一早做左啦
趁宿嘅意識中左無量空處果陣 惠個意識搶返身體主導權 好似虎仔可以搶返個肉體主導權咁
利申:鳩估
感覺上俾惠郁返佢都會自殺報仇
55555就話要打到惠惠瀕死,但係如果最後救番其實宿儺都係會復活番但可能就唔造成威脅?

或者臨尾天使再嚟多次邪去侮之梯,直接殺死,一係分裂咗真正原裝宿(生前宿)全隊再打

但最後如果宿只係變弱冇死冇封印,我覺得點都要將宿放番喺虎仗到壓制佢(因為得佢做到,俾惠惠隨時又打多次
虎再順便借助體內嘅宿提升自己咒力或者術式做番個有用嘅男主角(55555一開始講過虎嘅身體會慢慢有宿嘅術式),話唔定最後佢哋兩個好似venom 咁嘅相處模式

愈後面愈9up,但覺得虎點都要對番宿先正常
蟻王避唔到個炸彈 都好劇情殺?

無劇情殺喎
老老實實 你地講到同我印象中get的唔同
我真係走左去番睇左186-188 秤開領域的解說

其實秤中獎果下仲有結界
其實秤果個都係類似開放式結界
秤的自動反轉左式亦有醫術式溶斷 (186.17頁)
55555其實只係集百家之大成
其他人做唔到 佢用六眼睇到點做然後做出黎

假油打99 個溶斷都出奇地快
其實可能都已經用左呢招
所以呢招唔算係忽然僭建出黎
其實睇唔明你句cd 講乜野
但我都幾肯定秤唔係cd論

秤仲有招係醫好未受傷的地方再噴番對手d咒力出黎
呢招應該55555就未見過😂
睇到你呢句忍唔住想講
從來都唔覺虎仗係主角
55555先係😂
55555 贏嘅 寫佢廢咗術式都合理 流鼻血係伏筆
幾時有情報?
冇咁快啦,仲要停刊
所以真係公我贏字你輸
其實故事入面任何角色會成長,加buff都好正常
唔明點解要講咩原唔原裝
乙骨都可以copy術式、腦魔都可以
但又唔見有人話
所以講到底咪又係fans theory

當年HXH團長打希索卡又嘈一餐

最強解說王
好似鳴人同九尾咁
你去問果班一直講咩原裝輸左啦果班人你問我做咩
我都唔覺得秤係CD啊 186話個解釋成句係“回合期間內咒力和燃盡的術式都能回復” 所以我get秤嘅領域中獎個效果係自動反轉術式+術式溶斷無效 唔係 用自動反轉術式去醫術式溶斷 你明唔明個分別 姐係佢依然冇改變到反轉術式個設定 術式溶斷無效係因為佢個領域buff

當然啦用五條悟特別勁做理由嘅話咁樣唔算係矛盾嘅 咪當佢係外掛可以直接無視咒力設定 但咒術咁耐以嚟其中一個賣點就係呢啲設定嚴謹 我個人唔係接受到咁樣不斷爆新設定去cover原本嘅設定
rip 搵到野兜了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞