咒術迴戰(39)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
獨眼貓捉唔捉錯概念 寫錯數係一回事
用物理概念衍生出某D生得術式既設定/能力 好多作者都會咁 亦都唔一定理解得岩哂 如果創作一定要計岩哂數 準確地理解相關概念 似乎要求太高

另外新角既生得術式一定係新野/舊設定用唔同應用方式
唔理解唔嚴謹係指緊咩或者咩定義 暫時設定上無矛盾
即使係反轉術式去醫術式燒卻 都係等緊解畫
除非講緊生得術式種類太多 能力強弱差距大呢樣野
係講緊佢場場戰鬥加設定嘅問題
好似hxh 為例,佢個念系統基本上由頭到尾都係咁樣玩,貪婪之島玩規則,你都一樣覺得係本身就話咗俾你知
但咒術就係每場都加嘢落去整個勝負出嚟
梗係唔矛盾㗎,因為任佢up
HXH 去到一年前最新幾集咪一樣,全世界都特質系 全部規則系能力
。。。。點解希索加個考官唔識念?
但釘哥加最後果隻手指
應該係無敵解
55555都輸
伏黑/虎仗要被釘死陪葬好合理
其實55555一路都用緊舊招去撐
簡易領域 落花之情
醫溶斷其實都係秤果度出現過
秤只係CD時間=中獎時間 冇醫過
cd 時間應該係解除領域開始計
中獎果下已經解除左領域 唔係佢都唔可以帶住buff去救熊貓
條柒頭咁撚陰濕
分分鐘叫定裏梅隨時偷襲55555
hxh佢都會有加嘢嘅
不過戰鬥前通常都set好哂規則
邊啲係變數,邊啲係關鍵都好大程度講哂
起碼讀者知做咩先,講下策略,準備左咩
咒術呢個大戰就無到而家都係估緊,讀者知嘅情報好少,不斷開領域係為咗救伏黑呢啲唔洗收埋收埋,有比心理準備不斷改領域嘅相信都無咁多人屌,而家搞到讀者咪覺得屌你講哂,完全都無得預計
前後兩句睇落應該唔關事吧
頭獎果4分11秒應該仲係領域?
所以依然自帶bgm?

55555個靚樣芥見有冇諗住參考返
領域最基本係有結界 唔解除結界點樣周圍走
就退場既角色比咁多心機做乜
自己覺得又未超出預期
因為由最開始 55555同宿儺既定位就係強到無用過全力
佢地打咩都一下秒 戰力去到邊都係迷
其他人唔夠勁到玩領域玩到咁 唔代表佢地唔可以玩到咁
佢地依家玩出黎其實唔超出預期

如果真係要用好嚴謹既理論去支撐
全部漫畫都應該收皮
應該去睇學術論文而唔係睇漫畫
同秤唔同啵 五條直接用反轉術式治療術式 反轉開領域呢頭用完呢頭乙骨就話因為係五條老師所以乜都有可能屌啦 唔係咒術+五條 呢啲劇情平時一定比人屌撚爆懷玉 澀谷真心好睇 但死滅打後真係好參差 扣曬前兩個篇章積累嘅分
單行本好似有千年前個靚女樣

個分別係邊
都係用咒力治療術式
只係一個有技巧一個無技巧
個分別咪在於秤到底係用反轉黎醫術式定係純粹自然CD完咁解囉
呢兩集都講熔斷CD其實差唔多都係3分鐘左右
秤無敵狀態4分11秒,夠CD完有剩
都係唔明
個爭議位係邊度???
上面講用反轉術式黎醫術式係之前出現過
然後拎秤黎比
而家咪同你講其實秤有冇咁做過冇人知
因為佢無敵星星個時間本來就已經COVER左熔斷個時間
見你都講 "秤到底係用反轉黎醫術式定係純粹自然CD完"
但係無人知佢到底係夠鐘定係全回復
由一開始就話係CD論既 咪覺得佢加setting
換個角度講 全回復論 咁佢咪無加setting
咁睇只係一班CD論 係咁講一口咬定佢係CD論姐
今集都講左治癒傷害會拖慢回復熔斷既時間
咁假設秤係中獎時間自動用反轉術式回復熔斷
每次中獎時間中受傷情況都唔同
用黎治療傷害既反轉術式既咒力量多左或少左都會影響回復熔斷既時間
咁就冇可能每次都係首歌播完後岩岩CD好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞