[D505-] 抗俄衛國 167: 烏軍兩線穩定進攻

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
當時顧住睇烏俄, 真係無留意呢單野
拉法葉過左咁多年, 唔知而家海軍點樣.
幻影2000啲維修法國報價好高

拉法葉當年回佣搞到死人

依兩單野搞到國軍唔鍾意法國野
台灣缺既唔係科學精神, 缺既係 少少係 類似香港既法治精神。“法”唔夠“人”大,就好似 唔記得邊個級別既民選代表,佢哋既選民工作/選民福利 係 將一D 交通罰單 send去警局指示取消
人治丫人既關係丫 係台灣社會 政界有唔少身影,有D衰野發生左 台灣人都會自諷台灣最美既風景線。

法治精神, 其實都係科學精神.
講證據, 追究案件既每一個piece, 每一個步驟, 將案情重演,
同科學實驗係同一回事.
嗯, 我有問過台灣朋友, 佢地確實對民進黨唔係太有好感,
因為嗰啲地區性既政治人物同國民黨唔係差好遠.
兩個蘋果一樣爛, 對台灣本土既人應該係好深體會.
所以統一都唔好怪人,根本血係一樣,民族性又一樣
同我地一樣,垃圾搵唔到食先去從政,做代理人
嗯, 拼音.
不嬲五毛會開定d post 整人設啦
前排有班屌移民既一早開定post 做移民人設
不了,人類的idea,形而上目前係“無法科學,系統性解釋”的(科學其中一樣要求的係“可重覆性”,但歷史,人類只有相近,冇“完全一樣”)。唯一可以知道的係:如果你尋求的最後目標唔係“人類整體喺物質同精神文明上不斷進步”的話,即使走上民主之路,“民主”同“科學精神”呢兩個“工具”/“制度”/“方法”亦只會被用來遺禍世界。

宗教學,心理學,形而上學性質上係“統計學”的一種,呢d學科係歸納現象,喺解釋現象如何會出現與可重覆/再現上,呢d學科目前係無能為力。提督當佐呢d學科如解釋自然科學的學科咁運用的話,肯定會搞出人類大災難。

提督講科學精神,建議最好先分清楚“手段”與“目的”:民主與科學精神都係工具與方法,我吔唔係追求一個方法,係追求方法帶來的結果。正如金錢只係道具,點樣用錢/使錢先係想達到的目的。
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1680038804567252992?t=uVFE9wPFYUq7kFwyu7j7PQ&s=19

Ben Wallace PO佐澄清,舊年喺基輔的發言乃媒體亂咁解讀。

連專業媒體都會出現錯誤解讀,我哋就要更小心翼翼。
係,台灣兩個文化影響先驅:中原地區同日本帝國,本身都存在文化到根本價值觀上的缺陷。

香港人係好彩,跟佐一個好師傅=英國差唔多150年,而我哋呢代人識選擇的亦選佐“全盤西化”的路,除佐飲食之外,香港人的思維方式同原則同台灣,日本,到中國地區的人完全唔同。
你講得啱, 目前無一種真正既科學方法可以去剖析宗教同人類,
但歸納現象, 已經係最貼近科學既方法. 無可否認,
唔可能搵到更好既方法去了解宗教與人類學 (即人性)

所謂既科學精神, 唔係一種工具或者方法, 係一種對待事物既態度,
求真, 追求真相, 有幾分證據說幾分話, 呢啲唔係工具, 係生活方式,
同時亦係構築人格既一部份, 亦係一種你理解世界既思維邏輯,
你形容為工具與方法, 明顯地係理解錯誤.
如果係單純既工具, 可以隨意捨割, 但你望下高永文盧寵茂,
呢啲捨棄左科學精神既人, 完全變左另一個人, 人格崩壞.
(喺某種角度, 呢種生活方式你可以稱為信仰----你相信世界應該係點
不過呢個point太遠就唔討論.)
呢部份真係好形而上學, 我唔太把握得到, 你睇得明就明,
睇唔明亦無須追問或反駁, 因為我唔係好識用言語去解釋,
唔係嗰範, 始終唔熟書.

將精神歸類成工具與方法, K巴果然係一個gine人,
思維方式相當engine佬, 所以K巴唔適合某啲topic.
BTW, 有興趣可以去了解下, 可能睇完有唔同見解.

off topic太多, 就此打住.
法國嘢一直都係貴又唔實用
維修保養又貴到仆街
執美國二手好過
不適當解讀的係提督你(我唔會用正確與錯誤咁建基於價值觀的主觀詞語,用適唔適當用更貼意思):你的論述缺陷,係將精神形而上同方法工具mix埋一齊,冇辦法解釋到俄羅斯偽民主同當年為納粹服務的瘋狂科學家的痴撚線行為。

盧寵茂呢個case唔係叫做捨棄“科學精神”,而係將科學精神濫用為極權作惡工具。其最終目標只係追求一己一時之私,而唔係為佐整個族群的物質與精神上的發展與進步。
應該咁講,我唔鐘意用“科學精神”呢個terms:將形而上的精神思維與現實自然的歸納解釋混為一談,搞到連definition 都含糊不清。

科學就係科學,精神還精神。兩者應該要分清楚。提督與其話“科學精神”,不如講“科學的原則”更精確。

最後,“科學”有好多種,自然科學同社會/人類相關科學(例如心理學)係兩回事,前者係追求可重覆性,後者本質只係統計學的延伸。
工具云云係你講唔係我講,我只係回應你

“民主”同“科學精神”呢兩個“工具”/“制度”/“方法”亦只會被用來遺禍世界。

你睇漏左我上面既野,除左科學精神,
宗教力量先係令世界變得美好既原動力。
科學精神係運行民主既必要元素,
但我點解要運行民主呢?點解我唔謀求私利呢?
呢個原動力既起始理由係宗教,想令世界變得更好

點解會有希魔?民眾對牛油同麵包既需求,
高過佢地對美好世界既嚮往,於是民主缺乏監督,
變成巨禍,到發現唔妥已經太遲。
用我上面既講法,就係失去左"原動力"。
希魔出現其他原因可以一大堆,簡單歸納就係咁。
與其話民主濫被用來遺禍世界,
還不如話係集體性既意志朽壞。
如果當年德國係其他制度,一樣會發癲,係遲定早

你用呢套思維黎睇其俄國,其實就係反面教材。
一個以謊言統治既國家就係俄國咁既樣。
中國昔日以空頭支票呃左好多人入去投資,
一旦露出真面目,大家就只有逃離。
民主與專制,就是真相與謊言之爭。

我諗講到呢度算,太off topic。
只能係科學精神,無人做到100%科學原則,
因為無人可以憑科學原則生活,只有機器同ai可以。

世界就係random,唔係0同1

呢個就係人類不同之處:擁有唔之點解,好似憑空出現的思維或者idea。而idea/精神唔一定同物質或者現實世界有關係。但精神卻會影響人類喺現實世界作出的選擇。

但我始終唔贊同,將“科學”與“精神”混為一談。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞